Η ιστορία στα μαθήματα κλασσικής παιδείας
(Ξενοφώντος, Κύρου Ανάβασις, Αρριανού, Αλεξάνδρου Ανάβασις – Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος)
Εισηγήτρια: Θεόφιλος Πασχαλέρης, Φιλόγογος
Τα ιστορικά γεγονότα είναι πολλές φορές η γενεσιουργός αιτία σπουδαίων δημιουργημάτων του πνεύματος, ιστορικά λογοτεχνήματα, δραματικά και καίρια γεγονότα, στην ανθρώπινη ζωή και στην εξέλιξη του πολιτισμού.
Μ’ αυτό το σπουδαίο, για τα ανθρώπινα, θέμα θα ασχοληθεί στα επόμενα μαθήματα ο βασικός συνεργάτης του πνευματικού μας συμποσίου, ο κλασσικός φιλόλογος, Θεόφιλος Πασχαλέρης.
Η 11η Νοεμβρίου του 1918 αποτελεί για τους λαούς της Ευρώπης ημερομηνία εξαιρετικά σημαντική. Σημαίνει το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, που άρχισε τον Αύγουστο του 1914.
Την ημέρα αυτή μέσα σε ένα σιδηροδρομικό βαγόνι – αντίκα υπογράφηκε η ανακωχή μεταξύ των εμπόλεμων που οδήγησε στη συνθήκη ειρήνης των Βερσαλλιών και το τέλος του τετραετούς μακελειού.
Η επέτειος των εκατό χρόνων από τη μοιραία ημέρα της έναρξης του πολέμου εκείνου ανοίγει την όρεξη για ιστορία.
Γι’ αυτό στα μαθήματα κλασσικής παιδείας, που θα γίνουν από την Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου, από τον φιλόλογο κ. Πασχαλέρη Θεόφιλο, θα ερμηνευθούν αποσπάσματα από δύο ιστορικούς συγγραφείς της κλασσικής αρχαιότητας.
Το πρώτο κείμενο, ¨Κύρου Ανάβασις¨, του Ξενοφώντος αποτελεί τον πρόλογο στο δεύτερο κείμενο κατά τα γραφόμενα Άγγλου ιστορικού. Το άλλο κείμενο, η ¨Αρριανού Ανάβασις¨ αποτελεί ιστορικό πολεμικό αφήγημα της εκστρατείας του Μ. Αλεξάνδρου στην Ασία.
Και τα δύο κείμενα παρουσιάζουν εξαιρετική επικαιρότητα.
Με την ¨Κύρου Ανάβασις¨ γίνεται γνωστό πως οι νέοι των κλασσικών χρόνων αντιμετώπιζαν, μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο, το δημογραφικό πρόβλημα και μάλιστα την ανεργία, και σε ποιες δοκιμασίες υποβάλλονταν για την αντιμετώπισή του.
Ενώ με την ¨Ανάβαση του Αρριανού¨ θα γνωστοποιηθούν, ύστερα από την έκπληξη της Αμφίπολης, τα αίτια και τα αποτελέσματα της εκστρατείας του Μ. Αλεξάνδρου στην Ασία και θα διαφανεί η πολιτιστική υπεροχή των Ελλήνων έναντι των Περσών της Ανατολής.
Ευκαιριακά θα γίνει αναφορά και σε εκστρατείες που έμειναν στην ιστορία ως σημαντικές και επηρέασαν γεωπολιτικά την Ευρώπη.
Ο Θεόφιλος Πασχαλέρης είναι από τους πρώτους πνευματικούς ανθρώπους της περιοχής που αξιολόγησε θετικά την πολιτιστική αξία των Μαθημάτων Κλασσικής Παιδείας.
Η συμμετοχή του σ’ αυτά ως δασκάλου, προσέδωσε κύρος στο πνευματικό μας συμπόσιο, διεύρυνε τη θεματολογία και τον κύκλο των συμπολιτών μας που τα παρακολουθούν και υποκίνησε και άλλους πνευματικούς ανθρώπους της Σερραϊκής κοινωνίας να πάρουν μέρος ως εισηγητές και να πλουτίσουν αυτή τη σπουδαία πνευματική μας δραστηριότητα.
Φιλόλογος με βαθιά γνώση και αγάπη για τα ελληνικά γράμματα, δάσκαλος παιδαγωγός, με δωρικό στυλ και ουσιαστικότητα, χάρισε το ¨ ευ ζην¨ σε πολλούς Σερραίους που το αναγνωρίζουν πάντα με αγάπη και σεβασμό.
Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη ώρα επτά (7.00) το απόγευμα, στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.