«Πατρίδας Αρωθυμία» στο Ανοιχτό θέατρο της Κρύας Βρύσης Πολίχνης με ένα διήμερο αφιέρωμα στον Πόντο τη Δευτέρα 12 και την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Σεπτέμβριος όπως… ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» του Δήμου Παύλου Μελά.
—
Δευτέρα 12/9
20.30 «Πόντος, χθες, σήμερα, αύριο . . . Γιατί με ελκύει»; Ομιλία του Γιάννη Λαζαρίδη
21.00 Αφιέρωμα στον Γεωργούλη Κουγιουμτζίδη
22.00 Προβολή της ταινίας «Περιμένοντας τα σύννεφα» (Ταμάμα)
Τρίτη 13/9
Συναυλία από το Μουσικό σχήμα «Αργατεία»
Ομιλία του Γιάννη Λαζαρίδη «Πόντος, χθες, σήμερα, αύριο . . . Γιατί με ελκύει»;
Ο Εκπαιδευτικός Ιστορίας και Αρχαιολογίας Γιάννης Λαζαρίδης, θα παρουσιάσει διάλεξη με θέμα «Πόντος, χθες, σήμερα, αύριο . . . Γιατί με ελκύει»;. Η ποντιακή προσφυγική κουλτούρα ελκύει όλο και περισσότερο τις νεότερες ηλικίες που συμμετέχουν μαζικά στις πολιτιστικές εκδηλώσεις των συλλόγων, ενώ αποτελεί και αντικείμενο ευρύτερων αναζητήσεων. Πρόσφατα τα δύο μεγάλα Πανεπιστημιακά ιδρύματα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, προχώρησαν σε ενέργειες για επιστημονική προσέγγιση και καταγραφή των γεγονότων της περιόδου του ξεριζωμού από τις πατρογονικές εστίες και στην ίδρυση μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών για την ποντιακή διάλεκτο.
Ο Γιάννης Λαζαρίδης ασχολείται με τη μελέτη των ιστορικών αρχείων του Πόντου και διερευνά τις δυνατότητες διεθνοποίησης και οικουμενικής αναγνώρισης της Γενοκτονίας.
Είναι Ιστορικός – Αρχαιολόγος και έλαβε μέρος σε αρχαιολογικές ανασκαφές της Σερβίας. Συμμετείχε σε συμβούλια πολιτιστικών οργανισμών, εισηγητής ομιλιών σε σχέση με τα ποντιακά ζητήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διοργανωτής πολιτιστικών εκδηλώσεων. Εμπνευστής και δημιουργός του «Πατρίδας Αρωθυμία – Χρυσάνθεια» όπου τίμησε εν ζωή τον κορυφαίο Πόντιο καλλιτέχνη Χρύσανθο Θεοδωρίδη.
Με πρωτοβουλία του τιμήθηκε ο αείμνηστος λαογράφος Στάθης Ευσταθιάδης.
Είναι ο δημιουργός του μοιρολογιού για τον αδόκητο χαμό του Ολυμπιονίκη της Πάλης Παναγιώτη Ποικιλίδη.
Αφιέρωμα στο μεγάλο λυράρη Γεωργούλη Κουγιουμτζίδη με τη συμμετοχή του Ανδρέα Κουγιουμτζίδη
Ο Γεώργιος Κουγιουμτζίδης, πιο γνωστός με το όνομα «Γεωργούλης» υπήρξε ένας πολύ ταλαντούχος λυράρης (κεμεντζετζής) και ερμηνευτής, από το Κάρς του Πόντου, ο οποίος έζησε στην Κρύα Βρύση της Πέλλας και στη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης.
Υπήρξε στενός συνεργάτης του μεγάλου πρωταγωνιστή της ποντιακής μουσικής Χρύσανθου.
Απεβίωσε το 2007 και η Ποντιακή μουσική έχασε τον τελευταίο μεγάλο λυράρη.
Ο Δήμος Παύλου Μελά θα κάνει αφιέρωμα στο μεγάλο καλλιτέχνη και θα φιλοξενήσει το γιό του επίσης λυράρη Ανδρέα Κουγιουμτζίδη.
Στο αφιέρωμα συμμετέχουν
Λύρα: Ανδρέας Κουγιουμτζίδης, Γιάννης Κουγιουμτζίδης
Τραγούδι: Κώστας Καραπαναγιωτίδης, Μπάμπης Ιορδανίδης, Γιάννης Γκόσιος, Κώστας Καλούσης
Αφήγηση: Σάββας Μαυρίδης
Προβολή της ταινίας «Περιμένοντας τα σύννεφα» βασισμένη στο διήγημα «Ταμάμα»
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της πρώτης ημέρας θα προβληθεί η ταινία «Περιμένοντας τα σύννεφα», της Τουρκάλας σκηνοθέτιδας Γιεσίμ Ουστάογλου (Yesim Ustaoglou), κινηματογραφική απόδοση του βιβλίου «Ταμάμα» του Γιώργου Ανδρεάδη.
Βασίζεται στην αληθινή ιστορία μιας μικρής Ποντίας που επέζησε της γενοκτονίας ζώντας όμως δεκαετίες με άλλο όνομα στην Τουρκία όπου την ανέθρεψε μαζί με την κόρη του ένας Τούρκος αξιωματικός. Όταν πέθανε η θετή αδελφή της, αναπολώντας τα σύννεφα, θυμάται το παρελθόν της και με τη βοήθεια ενός μικρού Έλληνα, ύστερα από πενήντα χρόνια ανακαλύπτει την αληθινή της καταγωγή και έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να συναντήσει τον αδελφό της.
Το έργο έχει την πρωτοτυπία ότι παίζουν μαζί Τούρκοι, Έλληνες, Πόντιοι, που ζουν στην Ελλάδα, και Ποντιόφωνοι μουσουλμάνοι ηθοποιοί, ενώ και οι διάλογοί τους παραμένουν στο πρωτότυπο. Η αναζήτηση της μητέρας Πατρίδας από την ηρωίδα αναδεικνύει τις τραγικές συνέπειες στον εσωτερικό κόσμο αυτών των ανθρώπων, αποτέλεσμα του παραλογισμού της πολιτικής βίας, σε μια συγκινητική και ιδιαίτερα ατμοσφαιρική οπτικά ταινία.
Τα γυρίσματα και η τεχνική επεξεργασία του έργου, περατώθηκαν εντός του 2003, ενώ το έργο προβλήθηκε το χειμώνα του 2004 -2005. Συμμετείχε σε Διεθνή Φεστιβάλ και κέρδισε πολλά ειδικά βραβεία.
Ο συγγραφέας Γεώργιος Ανδρεάδης, γεννήθηκε στις παράγκες της Καλαμαριάς, το 1936 και απεβίωσε το Δεκέμβριο του 2015. Φοίτησε στο Κολέγιο ΑΝΑΤΟΛΙΑ, με υποτροφία και μετά σπούδασε Πολιτική Οικονομία, στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, στη Γερμανία. Ασχολούμενος με τα εθνικά μας θέματα, έχει επισκεφθεί τη γη των προγόνων μας, στη Μαύρη Θάλασσα, 52 φορές, από το 1960 μέχρι το 1998 και έχει δημοσιεύσει πάνω από 35 βιβλία, σχετικά με το χώρο εκείνο, πολλά από τα οποία κυκλοφόρησαν και στην αγγλική, γερμανική, ρωσική, τουρκική και κουρδική γλώσσα.
Το βιβλίο του ΤΑΜΑΜΑ, βραβεύτηκε το 1992 στην Κωνσταντινούπολη, με το βραβείο ΙΠΕΚΤΣΗ, αλλά και απελάθηκε ο ίδιος από την Τουρκία, στις 5 Δεκεμβρίου 1998, εξαιτίας της επιρροής, που επέφεραν πέντε από τα βιβλία του, σε τουρκική έκδοση, στο χώρο της διανόησης και της νεολαίας, στη γείτονα χώρα.
Το Δεκέμβριο του 2000, η Ακαδημία Αθηνών, βράβευσε το συγγραφέα Γεώργιο Ανδρεάδη, δια χειρός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου, για το συγγραφικό του έργο, αλλά και για την αφύπνιση των εναπομεινάντων εξισλαμισθέντων Ποντίων της Μαύρης Θάλασσας.
Αργατεία: Μουσικό ταξίδι στον Εύξεινο Πόντο
«Αργατεία» ήταν ο τρόπος συνεργασίας και αλληλεγγύης των Ποντίων αγροτών. Ο θεσμός αυτός αν και έχει εξασθενήσει στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, στον ιστορικό Πόντο παραμένει ακόμα ζωντανός μεταξύ των ανθρώπων που μιλούν την ελληνική διάλεκτο της περιοχής, τα ποντιακά ή ρωμέϊκα. Η μνήμη της αργατείας παραμένει επίσης ζωντανή στο ήθος και στα νοήματα των τραγουδιών και του λαϊκού πολιτισμού μας, παρά τις παραμορφωτικές επιδράσεις του ψευδεπίγραφου, ατομικιστικού και αντιαισθητικού «εκσυγχρονισμού».
Η μουσική μας Αργατεία θέλει να χτίσει δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων και να υπενθυμίσει την σπουδαιότητα και την σημασία της τέχνης και της συλλογικότητας σε δύσκολες εποχές. Η ποντιακή μουσική είναι μια ιδιαίτερη μορφή ΤΕΧΝΗΣ των ήχων, του λόγου, του ρυθμού, των νοημάτων και των συναισθημάτων. Ήχοι και μελωδίες από τον ιστορικό Πόντο και οι δημιουργίες των Ποντίων οργανοπαικτών στην Ελλάδα αποτελούν για εμάς πηγή έμπνευσης αλλά και ελπίδας.
Η αγάπη μας για το ελληνικό ιδιωματικό τραγούδι, η πίστη στο μέλλον του και η διάθεση για πειραματισμό, μας ώθησε να ενώσουμε τις μουσικές μας ευαισθησίες και να ξεκινήσουμε το ηχητικό μας ταξίδι από τον Πόντο στις καρδιές των συνανθρώπων μας. Αντλώντας από τις ιδιαιτερότητες και τα ηχοχρώματα κάθε οργάνου και της μουσικής παράδοσης που εκπροσωπεί, χτίζουμε μια μελωδική συνέργεια η οποία θα εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες συνεργασίες, ιδέες και τραγούδια. Η Αργατεία μας μοιάζει με δέντρο που έχει βαθιές ρίζες και πολλά δυνατά κλαδιά όπου το ένα τροφοδοτεί το άλλο.
(Πηγές: www.argateia.com)
Την Αργατεία αποτελούν οι: Φίλιππος Κεσαπίδης (ποντιακή λύρα), Στέλλα Καμπουρίδου (καβάλ), Θανάσης Κουλεντιανός (κανονάκι), Γιάννης Καρακαλπακίδης (μπάσο), Χρήστος Τάσιος (κρουστά), Έλσα Μουρατίδου (τραγούδι), Κώστας Καλούσης (τραγούδι), Γιώργος Πετρίδης (νταούλι).
Το υπόλοιπο πρόγραμμα «Σεπτέμβριος όπως … ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»
1. Ζωή στη γειτονιά, ομορφιά στην πόλη
1.β Θέατρο σκιών, ομάδα Γκουρλίτσα, ώρα 20:00
Πέμπτη 8/9 Πάρκο Σόλωνος (δίπλα στο Βοτανικό Κήπο), Άνω Ηλιούπολη
1.γ Μουσικές συναυλίες, Πλατεία Ελευθερίας, Άνω Ηλιούπολη, ώρα 21.00
Τετάρτη14/9 Βασίλης Πρατσινάκης – έντεχνο λαϊκό πρόγραμμα
Δευτέρα 19/9 Νεανικά μουσικά σχήματα συναντιούνται και δημιουργούν μια μουσική γιορτή
3. “Πατρίδας Αρωθυμία” Μνήμες του Πόντου
Aνοιχτό θέατρο Κρύας Βρύσης, Πολίχνη, ώρα 20.30
Δευτέρα 12/9 Ομιλία του Καθηγητή Ιστορίας και Αρχαιολογίας Γιάννη Λαζαρίδη
Αφιέρωμα στον Γεωργούλη Κουγιουμτζίδη με συμμετοχή του Ανδρέα Κουγιουμτζίδη
Προβολή της ταινίας “Περιμένοντας τα σύννεφα” (Ταμάμα)
Τρίτη 13/9 Συναυλία από το μουσικό σχήμα “Αργατεία” με μουσικές και τραγούδια
από τον Εύξεινο Πόντο
4. “Σσσς …. αρχίζει” Παραμύθια & Ιστορίες
Πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, ώρα 21.00 (πύλη απέναντι από το Δημαρχείο)
Παρασκευή 16/9 “Σόου με κούκλες ΤΙΚ-ΝΙΚ”, Αυγή Προγκίδη και μαθήτριες της Σχολής Χορού ΔΗΚΕ «ΙΡΙΣ», Κρουστόφωνο
Σάββατο 17/9 Ανθή Θάνου, Κουκλοθέατρο του ΚΒΘΕ, ΚΙRKO.
5. Φεστιβάλ Βυζαντινών Νερόμυλων
Ανοιχτό θέατρο Βυζαντινών Νερόμυλων, Πολίχνη. ώρα 20.30
Σάββατο 24/9 & Κυριακή 25/9
– Plaza ensemble, μουσική από τον Piazzolla έως τον Χατζιδάκι
– Grikanta, τραγούδια της Κάτω Ιταλίας
– Rom Royale, τραγούδια από τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο
– Καμεράτα “Αριστοτέλης”, “Ladino Choir” – Χορωδία της Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης, “Εν χορώ” – Φωνητικό σύνολο
Σολίστ η Αγγελική Καθαρίου, διευθύνει ο Κωστής Παπάζογλου
Χορηγοί Επικοινωνίας
Ο Δήμος Παύλου Μελά θέλει να ευχαριστήσει προκαταβολικά τα είκοσι Μέσα Ενημέρωσης και όλους όσους συνεργάζονται στη διαδικασία στοχευμένης, αποτελεσματικής προώθησης αυτού του καλλιτεχνικού προγράμματος και την προσέλκυση ευρείας κλίμακας κοινού.
Στη συγκροτημένη προσπάθεια για προβολή των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Σεπτέμβρη 2016 και της ενημέρωσης των πολιτών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση αυτών (απολογιστικά), συμμετέχουν:
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 94,5 (www.rthess.gr)
THESSNEWS ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ (www.rthess.gr)
ΕΡΤ3 (www.webradio.ert.gr)
95,8FM (www.webradio.ert.gr)
102 FM (www.webradio.ert.gr)
TV 100 (www.tv100.gr)
FM 100 (www.fm100.gr)
ΒΕΡΓΙΝΑ TV (www.verginatv.gr)
VORIA (www.voria.gr)
THESTIVAL (www.thestival.gr)
CITYPORTAL (www.cityportal.gr)
THINKFREE OPINION MAGAZINE (www.thinkfree.gr)
ΚΟΥΛΤΟΥΡΟΣΟΥΠΑ (www.kulturosupa.gr)
ORA ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (www.orathessaloniki.gr)
AVATONPRESS (www.avatonpress.gr)
BHMA PRESS (www.vimapress.gr)
THESSTIPS (www.thesstips.wordpress.com)
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ (www.dimotikanea.gr)
EK MAGAZINO ΕΥΟΣΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟ
ΤΡΙΑΝΤΑ ΗΜΕΡΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
Σύλληψη, προγραμματισμός και υλοποίηση των εκδηλώσεων
Δήμος Παύλου Μελά – Τμήμα Αθλητισμού Πολιτισμού
Τριαντάφυλλος Κουρούκλας (Προϊστάμενος Τμήματος Αθλητισμού Πολιτισμού)
Κατερίνα Καλουδοπούλου
Ελένη Χαριτωνίδου
Μαρία Μελίδου
Μάκης Μαριάδης (Τεχνική υποστήριξη)
Δημιουργικά
Φωτεινή (Φένια) Ματσούκα