Η Περιφερειακή Αρχή Αττικής υπέβαλε εγκαίρως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014, το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής 2014 – 2020, προϋπολογισμού 1.1 δις ευρώ. Το ΠΕΠ Αττικής φέρει τη σφραγίδα της νέας Περιφερειακής Αρχής, στο πλαίσιο της αλλαγής της λογικής του, όπως είχε άλλωστε παρατηρήσει στη σχετική της επιστολή, στις 24 Ιουλίου, προς τον τότε Επίτροπο Περιφερειακής πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.
Σε αντίθεση με την αρχική του εκδοχή, το νέο ΠΕΠ που υπέβαλε η Περιφέρεια Αττικής περιέχει σειρά σημαντικών παρεμβάσεων με αλλαγή του χαρακτήρα και του περιεχομένου των νέων επενδυτικών προτεραιοτήτων, που προέκρινε η νέα Περιφερειακή Αρχή, καθώς και των δράσεων που αυτές περιλαμβάνουν. Το νέο ΠΕΠ μετατρέπεται έτσι σε εργαλείο παραγωγικής ανασυγκρότησης της Περιφέρειας Αττικής μέσα από έναν σχεδιασμό που δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση της
ανθρωπιστικής κρίσης (με πόρους για άμεσες επενδύσεις), στην ενίσχυση του παραγωγικού ιστού και στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη.
Για την επίτευξη των στόχων αυτών, στο πλαίσιο της φιλοσοφίας της νέας διοίκησης, ονοματισμένα έργα αντικαταστάθηκαν από στοχευμένες δράσεις, αναδείχθηκαν και ενδυναμώθηκαν τα εργαλεία της έξυπνης εξειδίκευσης και της περιφερειακής στρατηγικής για την καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Παράλληλα δόθηκε προτεραιότητα σε δράσεις διαχείρισης των απορριμμάτων σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και σε δράσεις ανάδειξης και αξιοποίησης επιλεγμένων περιοχών του δικτύου natura για τη δημιουργία πράσινων διαδρομών και προστασίας της βιοποικιλότητας της Αττικής.
Το πρώτο βήμα ενός έγκαιρου και ολοκληρωμένου σχεδιασμού προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος έγινε. Ο επόμενος στόχος είναι η υλοποίησή του μέσα από δημοκρατικές, συμμετοχικές διαδικασίες της κοινωνίας των πολιτών και όλων των εκπροσώπων των ενδιαφερομένων φορέων.
Να σημειωθεί τέλος, ότι για την εκπόνηση και αξιολόγηση του προγράμματος, η προηγούμενη διοίκηση δαπάνησε 300 χιλιάδες ευρώ ενώ η ριζική του αναμόρφωση και επεξεργασία έγινε δυνατή από τη νέα διοίκηση χωρίς καμία δαπάνη χάρη στη δουλειά μελών της παράταξης και υπηρεσιακών στελεχών.