Συνέντευξη παραχώρησε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στο γαλλικό περιοδικό L’Humanité Dimanche με κεντρικό μήνυμα «Αγωνιζόμαστε για να αλλάξουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη».
Η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην αλλαγή προτεραιοτήτων της νέας
Περιφερειακής αρχής, που αποτυπώθηκε αρχικά στον προϋπολογισμό για ενισχύσεις κατά της λιτότητας και της στήριξης των απόρων, ο οποίος «αυξήθηκε περισσότερο από 600%, ήτοι από 1,9 σε 13 εκατομμύρια ευρώ» με στόχο να καταστεί δυνατή η στέγαση οικογενειών, η παροχή ύδρευσης και ηλεκτροδότησης σε οικογένειες που τα έχουν πλέον αποστερηθεί, κ.λπ.
Ερωτώμενη για την αυξανόμενη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι οι πολίτες προσδοκούν «ριζική αλλαγή έναντι των αυτοκτονικών πολιτικών λιτότητας που επιβάλλουν οι πιστωτές και εφαρμόζουν οι διαδοχικές κυβερνήσεις από την έναρξη της κρίσης» επισημαίνοντας ότι «Είναι πλέον σαφές προς όλους ότι, στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, όταν επιτέλους αυτές διεξαχθούν, η χώρα θα πάρει την τύχη της στα χέρια της, αλλάζοντας πολιτική πορεία».
Σε ερώτημα για την πολιτική που θα ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έκανε αναφορά στο παράδειγμα του προβλήματος του χρέους της Γερμανίας το 1953 και υπογράμμισε: «Από την έναρξη της κρίσης η θέσης μας είναι σαφής: το πρόβλημα του χρέους πρέπει να επιλυθεί κατά τρόπο πολιτικό. Θα πρέπει να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη για την επίλυση του προβλήματος αυτού για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».
Επιπλέον, η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο κίνημα Podemos της Ισπανίας, λέγοντας ότι το κίνημα αυτό «δεν αποτελεί παρά το αποτέλεσμα της ένδειας και της οργής των πολιτών κατά αυτών των πολιτικών λιτότητας, οι οποίες τους έχουν επιβληθεί». Επισήμανε ότι κινήματα και πολίτες στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία αλλά και στη χώρα μας έχουν αναλάβει ένα διττό αγώνα «σε τοπικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Κλείνοντας, η Περιφερειάρχης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αλλαγή πορείας στην Ευρώπη προς ένα κοινωνικό και δημοκρατικό πρόσωπο αποτελεί μονόδρομο: «Παραφράζοντας τον Αντρέ Μαλρό, θα έλεγα ότι η Ευρώπη τού αύριο θα είναι δημοκρατική, αλληλέγγυα και με κοινωνικό πρόσωπο, ή δεν θα υπάρχει».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης σε ελληνική μετάφραση
Πρώην υπεύθυνη ευρωπαϊκής πολιτικής του Συνασπισμού, της κύριας συνιστώσας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, του οποίου αποτελεί εμβληματική προσωπικότητα, μετέπειτα βουλευτής το 2012, αξίωμα από το οποίο παραιτήθηκε το 2014 λόγω της υποψηφιότητας της ως Περιφερειάρχης Αττικής, η Ρένα Δούρου, 39 ετών, βρίσκεται σήμερα στα ηνία της Περιφέρειας Αττικής, που περιλαμβάνει περίπου το 40% του πληθυσμού της Ελλάδας. Μια άσκηση πλήρους κλίμακας για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
HD. Ποιες ήταν οι πρώτες δράσεις σας ως Περιφερειάρχης της μεγαλύτερης Περιφέρειας της Ελλάδας?
Ρένα Δούρου. Το πρώτο βήμα σε μια περιφέρεια που, όπως ολόκληρη η χώρα, πλήττεται από ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας της λιτότητας που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση συνασπισμού, είναι η στήριξη των πιο άπορων συμπολιτών μας. Για να το επιτύχουμε, και προκειμένου να καθοριστούν σαφώς οι προτεραιότητες της νέας περιφερειακής αρχής, ο προϋπολογισμός που διατίθεται για τις διάφορες ενισχύσεις αυξήθηκε περισσότερο από 600%, ήτοι από 1,9 σε 13 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό θα καταστήσει δυνατή τη στέγαση οικογενειών, την παροχή ύδρευσης και ηλεκτροδότησης σε οικογένειες που τα έχουν πλέον αποστερηθεί, κ.λπ.
H.D. Μετά τη νίκη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στις Ευρωεκλογές, η άνοδός του συνεχίζεται αδιάλειπτα. Πώς το εξηγείτε αυτό?
Ρ.Δ. Από καιρό οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την ολοένα αυξανόμενη προσδοκία της κοινωνίας για ριζική αλλαγή έναντι των αυτοκτονικών πολιτικών λιτότητας που επιβάλλουν οι πιστωτές και εφαρμόζουν οι διαδοχικές κυβερνήσεις από την έναρξη της κρίσης. Είναι πλέον σαφές προς όλους ότι, στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, όταν επιτέλους αυτές διεξαχθούν, η χώρα θα πάρει την τύχη της στα χέρια της, αλλάζοντας πολιτική πορεία. Αυτό θα αποτελέσει τεράστια αλλαγή τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο η σημερινή κυβέρνηση θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να το αποτρέψει, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει αποσταθεροποίηση της χώρας. Ωστόσο, ο λαός θα θέσει τέλος στις πολιτικές λιτότητας μέσω της κάλπης! Επί του παρόντος διαμορφώνουμε έναν όσο το δυνατόν ευρύτερο συνασπισμό. Εδώ και πολλούς μήνες ο Αλέξης Τσίπρας καλεί όλους τους πολίτες που δεν επιθυμούν πλέον τις πολιτικές τετραετίας να ταχθούν υπεράνω των παραδοσιακών πολιτικών διαμαχών, για τη διάσωση της κοινωνίας και της χώρας.
«ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΛΗΘΕΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΧΩΡΩΝ. ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΤΟ 1953…»
H.D. Ποιες θα ήταν οι πρώτες ενέργειες μιας κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α ή μιας κυβέρνησης στην οποία ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θα κατείχε την πλειοψηφία;
Ρ.Δ. Από την έναρξη της κρίσης η θέσης μας είναι σαφής: το πρόβλημα του χρέους πρέπει να επιλυθεί κατά τρόπο πολιτικό. Θα πρέπει να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη για την επίλυση του προβλήματος αυτού για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό ήταν που έγινε το 1953 στο Λονδίνο για τη Γερμανία και το χρέος της, αυτό πρέπει να γίνει και σήμερα για τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Σκοπός είναι η μερική διαγραφή χρέους, σε συνδυασμό με ένα μορατόριουμ αναφορικά με την αποπληρωμή του υπολοίπου χρέους, καθώς και μία ρήτρα η οποία θα σχετίζει την αποπληρωμή του χρέους με την οικονομική ανάπτυξη. Δεν θα πράξουμε τίποτε μονομερώς, εκτός αν μας ωθήσουν σε κάτι τέτοιο.
H.D. Τι συμβολίζει για σας η άνοδος του κινήματος PODEMOS στην Ισπανία;
(“Podemos”, “Μπορούμε” στα ισπανικά)
Ρ.Δ. Όπως προείπα, τα προβλήματα της τρέχουσας κρίσης αφορούν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η Ισπανία – όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία – εξακολουθεί να εφαρμόζει τις πολιτικές λιτότητας. Το κίνημα Podemos δεν αποτελεί παρά το αποτέλεσμα της ένδειας και της οργής των πολιτών κατά αυτών των πολιτικών λιτότητας, οι οποίες τους έχουν επιβληθεί. Στην Ιταλία, αυτό εκφράζεται με μαζικότατες διαδηλώσεις. Όλα αυτά τα κινήματα καθώς και οι Ευρωπαίοι πολίτες που τα υιοθετούν θεωρούν τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α ως παράδειγμα και πηγή έμπνευσης. Αλλά και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α διδάσκεται πολλά από τον αγώνα αυτών των λαών. Πρόκειται για τον ίδιο αγώνα σε άλλα μέτωπα. Εμείς αγωνιζόμαστε για να αλλάξουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη, όπως το κίνημα Podemos αγωνίζεται για να αλλάξει την Ισπανία και την Ευρώπη. Για όλους εμάς, ο αγώνας είναι διττός, σε τοπικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δύσκολος αλλά και αναγκαίος. Παραφράζοντας τον Αντρέ Μαλρό, θα έλεγα ότι η Ευρώπη τού αύριο θα είναι δημοκρατική, αλληλέγγυα και με κοινωνικό πρόσωπο, ή δεν θα υπάρχει.
Συνέντευξη του Παύλου Καπάνταη