Πραγματοποιήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2017 , στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η προγραμματισμένη δεύτερη σύσκεψη για τα απορρίμματα σε έξι νησιά του Αργοσαρωνικού, σε συνέχεια της από 31 Αυγούστου σύσκεψης της η οποία είχε γίνει κατόπιν πρωτοβουλίας του Δημάρχου Αίγινας κ. Δημήτρη Μούρτζη
Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν, ο Υπουργός ΥΝΑΝΠ κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, οι Γενικοί Γραμματείς του ΥΝΑΝΠ Χαράλαμπος Διονύσης Καλαματιανός και Χρήστος Λαμπρίδης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Βαγγέλης Καπετάνιος, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Δήμαρχος Αίγινας Δημήτριος Μούρτζης, ο Δήμαρχος Αγκιστρίου Ιωάννης Αθανασίου, ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης και ο Δήμαρχος Πόρου Ιωάννης Δημητριάδης,. Συμμετείχαν ακόμα, η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων Στέλλα Χρυσουλάκη, ο Διοικητής της ΔΑΛ Δημοσθένης Μπακόπουλος, καθώς και Υπηρεσιακοί Παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Περιφέρειας Αττικής.
Ο Δήμαρχος Αίγινας κατά την διάρκεια της σύσκεψης παρουσίασε εμπεριστατωμένα τις θέσεις του Δήμου όσον αφορά την διαχείριση των απορριμάτων .
Κατά τη σύσκεψη, οι κ.κ. Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη και Χρυσουλάκη του Υπουργείου Πολιτισμού ενημέρωσαν σχετικά με τις ενέργειες του Υπουργείου Πολιτισμού, στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στους τομείς της αρμοδιότητάς τους.
Οι θέσεις του Δημάρχου Αίγινας όπως και των άλλων των συμμετεχόντων Δημάρχων , ήταν υπέρ της λύσης για διαχείριση των απορριμμάτων στην πηγή από τούς οικείους Δήμους .
Υπ όψιν ότι η Αίγινα είναι αυτή τη στιγμή η μόνη από τούς νησιώτικους Δήμους του Αργοσαρωνικού που διαθέτει αδειοδοτημένο σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων ( ΣΜΑ)
Κατατέθηκαν προτάσεις , όπως η αυτόνομη μεταφορά των απορριμμάτων με ανοικτό φέρυ μπώτ , όπου το κόστος κρίθηκε υπερβολικό και αδύνατον να πληρωθεί από τούς Δήμους Αίγινας και Αγκιστρίου . Μιά εκ των προτάσεων ήταν να αναλάβει τη διαδικασία της εκδήλωσης ενδιαφέροντος η Αντιπεριφέρεια Νήσων και να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις με την Περιφέρεια – ΕΔΣΝΑ – Υπουργείο .
Η δεύτερη λύση , που ήταν η επικρατέστερη , είναι να γίνει τροποποίηση του Ν 4316 και να αιτιολογηθεί ότι τα σύμμεικτα απορρίμματα δεν είναι τοξικά και επικίνδυνα φορτία και κατ εξαίρεση πρέπει να μεταφέρονται με ΟΓ ΕΓ ανοικτού και κλειστού τύπου πλοία.
Η τρίτη λύση είναι η απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης των χώρων για τη δημιουργία πράσινων σημείων στα νησιά , ιδιαίτερα στην Αίγινα και το Αγκίστρι, που έχουν κοινά χαρακτηριστικά ( δυνατότητα διαχείρισης στην πηγή)
Πιστεύουμε ότι η ευαισθητοποίηση των αρμοδίων Υπουργείων καθώς και η επιτακτική ανάγκη εύρεσης λύσης είναι επιβεβλημένη για να αποφευχθούν στο μέλλον προβλήματα που προέκυψαν με την ενεργοποίηση του Νόμου 4216 /6ο άρθρο , κατά την μεταφορά των απορριμμάτων και πάντως όχι με υπαιτιότητα των οικείων Δήμων