«Εμβληματικό έργο της Κυνουρίας» χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, την αναστήλωση μετά από 191 χρόνια της ιστορικής Μητρόπολης Πραστού, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της μελέτης στο χώρο της Μητρόπολης, την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017.
«Είναι ένας νέος συμβολισμός γιατί μετά από 191 χρόνια δεν ξεχνάμε το δικό μας τάμα και τη δική μας υποχρέωση απέναντι στον τόπο μας και ερχόμαστε σήμερα να υλοποιήσουμε την επιθυμία όλων των παλαιότερων και σύγχρονων γενεών» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και τόνισε ότι σε δύσκολους χρόνους η Περιφέρεια βρίσκει τρόπο και κάνει έργα που θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια. «Αυτό δείχνει ότι αφουγκραζόμαστε και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τις ανάγκες της ιστορίας μας και τις προσδοκίες των ανθρώπων μας».
Ο κ. Τατούλης σημείωσε επίσης ότι η ελπίδα, η προσδοκία και η δεκδικητικότητα για την αναστήλωση της Μητρόπολης δεν έχει λείψει από κανένα Πραστιώτη και ότι κρατήθηκε ζωντανό από τους ίδιους τους πολίτες, «και υποχρέωσε εμάς τους πολιτικούς να μην αγνοήσουμε την υποχρέωσή μας στην ιστορία και τους πολίτες αυτού του τόπου».
Σύσσωμη η Περιφερειακή αρχή αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή αυτή την αναγκαιότητα, όπως ανέφερε ο κ. Τατούλης, εκφράζοντας ακόμη την ικανοποίησή του γιατί «αυτό που ξεκίνησα ως Υπουργός Πολιτισμού το 2004 και δεν είχε αίσια έκβαση, έρχομαι τώρα από τη θέση του Περιφερειάρχη να το πραγματώσω».
Η μελέτη είναι εγκεκριμένη πλέον από το Υπουργείο Πολιτισμού και ουσιαστικά δρομολογεί τις εξελίξεις για να εκπληρώσουμε μια μεγάλη υποχρέωση σε ένα μεγάλο τάμα που είχαν και έχουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Τσακωνιάς απέναντι στο μεγάλο τους όνειρο να ξαναδούν στερεωμένη τη Μητρόπολη της ιστορικής Επισκοπής Ρέοντος και Πραστού, ανέφερε επίσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και εκτίμησε ότι η επένδυση της Περιφέρειας στην αναστήλωση θα στοιχίσει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, στην Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας Δρ. Άννα Καραπαναγιώτη για το πάθος της για τη δουλειά της και το συγκεκριμένο έργο, τον Ηγούμενο της Μονής Αγίου Νικολάου Καρυών και Εφημέριο του Πραστού κ. Κύριλλο, τη Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας και όλους τους συλλόγους του Πραστού, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον «πρωτομάστορα» αυτής της προσπάθειας, μηχανικό, αρχιτέκτονα, μελετητή κ. Μπουντούρη.
Την παρουσίαση της μελέτης έκανε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας Δρ. Άννα Καραπαναγιώτη, η οποία δήλωσε ότι «Ο κ. Περιφερειάρχης μας τιμά με τα λόγια του και μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Σήμερα είναι μια μέρα που το παρόν συναντά την ιστορία. Μια ιστορία που διακόπηκε απότομα, όπως είναι γνωστό, πριν από 191 χρόνια ακριβώς, σχεδόν δύο αιώνες πριν, όταν πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Κάνουμε μια συνολική προσπάθεια προκειμένου να αποκαταστήσουμε το μνημείο και να το παραδώσουμε στους πολίτες για λειτουργική χρήση».
Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ. Παναγιώτης Μαντάς, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αρκαδίας κ.κ. Μπακούρης και Κατσίρης, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, ο Πρόεδρος του Τ.Δ. Πραστού κ. Παναγιώτης Προβατάρης, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης κ. Θεόκλητος Ντούλιας, ο πρώην Δήμαρχος κ. Δαλιάνης και πλήθος πολιτών.
Και απ’ την άλλη πλευρά οι ιστορικές θύμησες και μνήμες έχουν να κάνουν ιδιαιτέρως με την ευλάβεια και το σεβασμό που πρέπει να έχουμε απέναντι σε όλες αυτές τις γενιές που προσέφεραν τόσα πολλά σε αυτό τον τόπο,. Το έθνος, το λαό, ώστε να μπορεί σήμερα, παρόλες τις δυσκολίες, να αντιμετωπίζει το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία.
Η κα Καραπαναγιώτου είναι η ψυχή της προσπάθεια της Εφορίας Αρχαιοτήτων να βάλει σε τάξη και να αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο όλη την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Αρκαδίας σε όλες τις ιστορικές της διαδρομές. Χαιρόμαστε γιατί η κα Καραπαναγιώτη είναι παθιασμένη με τη δουλειά της, όπως επίσης και το σύνολο του στελεχιακού δυναμικού της Εφορείας, το οποίο κάνει μια συστηματική προσπάθεια για να αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο το πολιτιστικό μας απόθεμα.
Θέλω να εξάρω τη συμβολή του «αρχιμάστορα» αυτής της προσπάθειας, του μηχανικού, αρχιτέκτονα και μελετητή του Πραστού κ. Μπουντούρη,
Τατούλης: Ήδη ετοιμάζουμε την παρέμβασή μας αμέσως μετά για το δρόμο της Καρυάς και αμέσως μετά ο δρόμος του Αγίου Γεωργίου.
Η αναστήλωση την Μητρόπολης ήταν μεράκι όλων των Κυνουριέων και των Πραστιωτών. Για να στείλουν ένα μήνυμα ότι αυτός ο τόπος δεν ξεχνά τις θυσίες των ανθρώπων του.
Θέλω να θυμίσω πρώτα και κύρια ότι χωρίς τον Πραστό πιθανώς να μην υπήρξε Επανάσταση, αλλά και τη σημασία του Αναγνώστη Κονδάκη.
Ο Πραστός ήταν ένα πλούσιο μέρος, γιατί οι Πραστιώτες ήταν εξαιρετικοί επιχειρηματίες και έμποροι. Ήταν άνθρωποι της θάλασσας και ήταν καπεταναίοι. Επέκτειναν το εμπόριο με σημεία αναφοράς τις Σπέτσες, την Ύδρα και την Κωνσταντινούπολη.
Η Επισκοπή Ρέοντος και Πραστού ήταν από τις πιο σημαντικές πνευματικές Μητροπόλεις, με εξαιρετικούς Μητροπολίτες και ιερωμένους, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην Εθνεγερσία του 1821. Υπήρξε περίοδος που ξεπέρασε τις 9000 πληθυσμού και τα 1000 σπίτια,. 30 Ναούς, 9 ενορίες, 3 Μοναστήρια και 2 Κάστρα.
Η χρηματοδότηση του Αγώνα από τους εύπορους Πραστιώτες ήταν εξαιρετικά σημαντική. Ο Πραστός έδωσε 10 Φιλικούς στη Φιλική Εταιρεία. Γιώργος Δανεσής και Χατζηπαναγιώτης Πολίτης.
Η Μητρόπολη στη υφιστάμενη ναοδομία πάντρευε και την Τσακώνικη αρχιτεκτονική.
Η αποκατάσταση και αναστήλωση της Μητρόπολης δεν είναι μια εύκολη και απλή υπόθεση των μελετητών. Ήταν να επεξεργαστούν όλα τα στοιχεία και την παράδοση προκειμένου να αποτυπωθεί με τον καλύτερο τρόπο αυτή η προσπάθεια.
Είναι γεγονός ότι η ελπίδα, η προσδοκία και η διεκδικητικότητα δεν έχει λείψει απ΄πο κανένα Πραστιώτη να αναστηλωθυεί η Μητόπολη του Πραστού.
Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων του Πραστού
Χάρηκα ιδιαίτερα γιατί εμπεδώνεται από τις αρχιολογικές υπηρεσίες η αναγκαιότητα της συνέχισης της λατρευτικής δυνατότητας των θρησκευτικών χώρων. Δεν είναι μνημεία αποκομμένα από τους πολίτες.
Φέρει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Τσακώνων και των Κυνουριέων.
Καραπαναγιώτη: Ο κ. Περιφερειάρχης μας τιμά με τα λόγια του και μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Σήμερα είναι μια μέρα που το παρόν συναντά την ιστορία. Μια ιστορία που διακόπηκε απότομα, όπως είναι γνωστό, πριν από 191 χρόνια ακριβώς, σχεδόν δύο αιώνες πριν, όταν πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Κάνουμε μια συνολική προσπάθεια προκειμένου να αποκαταστήσουμε το μνημείο και να το παρασδοώσουμε στους πολίτες για λειτουργική χρήση.
Ντούλιας: Θερμές ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη στον Περιφερειάρχη κ. Τατούλη εκ μέρους του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρου, γιατί του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, γιατί όντως νοια΄ζεται πραγματικά για τις εκκλησίες και τα μοναστήρια μας. Δεν ξέρω κατά πόσον η ιστορία θα γράψει για τα άλλα έργα που έχει κάνει ο Περιφερειάρχης μας, αλλά εμείς τον βεβαιώνουμε ότι πάντα στο ιερό θυσιαστήριο θα τον μνημονεύουμε για την ευεργεσία τη μεγάλη που έχει κάνει να αναστηλώσει τα περισσότερα μοναστήρια και εκκλησιές μας.