Την Τρίτη 27 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε μεγάλη άσκηση σεισμού στην Περιφερειακή Ενότητα της Νότιας Αθήνας με τίτλο «Τέθριππον Άρμα – Ν.T. 2018».
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του οργανισμού αντισεισμικής προστασίας (ΟΑΣΠ) και τη συνδρομή της πυροσβεστικής, της αστυνομίας, του λιμενικού σώματος και των ενόπλων δυνάμεων. Συμμετείχαν οι δήμοι της νότιας Αθήνας, εθελοντικές οργανώσεις, σειρά εμπλεκόμενων φορέων, όπως η ΔΕΔΔΗΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΣΤΑΣΥ, ο ΟΣΕ και η ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συμμετείχε στην άσκηση με την ιδιότητα του αξιολογητή.
Την ευθύνη διεξαγωγής της άσκησης είχε η αυτοτελής διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής
Η άσκηση, διάρκειας έξι ωρών, περιελάμβανε τρία περιστατικά προσομοίωσης σε εξωτερικό χώρο και ειδικότερα : 1) Εκκένωση σχολικού κτιρίου στο δήμο Αγίου Δημητρίου,
2) Εκκένωση γραφείων στη Μαρίνα Αλίμου, έρευνα και διάσωση σε εγκαταλειμμένο κτίριο και κατάσβεση πυρκαγιάς σε ελλιμενισμένο σκασμένο σκάφος με ταυτόχρονη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και
3) Εκκένωση κτιρίου στο δημοτικό πολυχώρο πολιτισμού της Νέας Σμύρνης, παροχή πρώτων βοηθειών και διακομιδή άτομου με καρδιακό επεισόδιο.
Στον δήμο της Νέας Σμύρνης επιπλέον, συμπεριλήφθησαν ασκήσεις επί χάρτου με πολλαπλά περιστατικά.
Στην άσκηση συνολικά συμμετείχαν πάνω από 800 πολίτες (ιδιαίτερα μαθητές) και περίπου 150 εμπλεκόμενοι (υπηρεσιακοί παράγοντες, σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις και εθελοντές).
Το σενάριο αφορούσε σεισμό μεγέθους 5,7 ρίχτερ με επίκεντρο κοντά στην περιοχή προκαλώντας περιορισμένες καταστροφές στις υποδομές και κίνδυνο για τους πολίτες.
Σκοποί της διενέργειας της άσκησης ήταν ο έλεγχος του επιχειρησιακού σχεδιασμού για σεισμό, ο έλεγχος της διαδικασίας επικοινωνίας, συντονισμού και άμεσης απόκρισης μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, η άμεση και αποτελεσματική διαδικασία σύγκλισης και λειτουργίας του έκτακτου ΣΟΠΠ, ο έλεγχος της ειδοποίησης και απόκρισης των εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας, ο έλεγχος της εφαρμογής των μνημονίων ενεργειών των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, ο έλεγχος της διαδικασίας ενημέρωσης για τα σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού και βέβαια η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Η άσκηση σεισμού στη Π.Ε. Νότιας Αθήνας, που διεξήχθη πρώτη φορά σε τέτοια έκταση, ανέδειξε θετικές πλευρές του επιχειρησιακού μας σχεδιασμού αλλά και αδυναμίες, ειδικά στον τομέα της επικοινωνίας και ροής πληροφορίας με δεδομένο ότι η άσκηση προέβλεπε ότι δεν υπήρχε δυνατότητα χρήσεις σταθερών και κινητών τηλεφώνων.
Κοινή διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων ήταν ότι η συγκεκριμένη διαδικασία αποδείχτηκε εξαιρετικά χρήσιμη. Προτάθηκε δε από αρκετούς παρευρισκόμενους να γίνονται πιο συχνά παρόμοιες ασκήσεις προκειμένου να βελτιώνεται η επιχειρησιακή μας ικανότητα.
Μετά το τέλος της άσκησης, ο Αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Νότιας Αθήνας, Χρήστος Καπάταης, αφού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες, δήλωσε :
« Η Ελλάδα καταλαμβάνει μία από τις υψηλότερες θέσεις στον κατάλογο των πιο σεισμογενών χωρών του κόσμου. Αυτό υποχρεώνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση. Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Αττικής πραγματοποιεί σειρά ενεργειών μεταξύ των οποίων και ασκήσεις σαν τη σημερινή, με σκοπό τον έλεγχο και την βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητάς μας».