Γ. Παπαναστασίου «Η δημιουργία και αξιοποίηση της γνώσης και της έρευνας απαιτεί συνέργεια»
Με τη συμμετοχή κορυφαίων καθηγητών αλλά και στελεχών από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ολοκληρώθηκε το συνέδριο με τίτλο «Εφαρμοσμένη Βιοτεχνολογία, Βιοαποδόμηση, και Διαχείριση Περιβάλλοντος: γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ ακαδημίας και βιοτεχνολογίας».
Τη διημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29 Ιανουαρίου 2016, άνοιξε με χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου ο οποίος αφού καλωσόρισε τους ομιλητές του συνεδρίου στην πόλη μας και συνεχάρη τους διοργανωτές για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν σημείωσε «Το συνέδριο αν και δεν μπορεί να δώσει όλες τις απαντήσεις γύρω από τη βιοτεχνολογία, είναι σίγουρα ένα βήμα προς την ανταλλαγή γνώσεων και τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ Ακαδημίας και Βιομηχανίας με την παροχή τεχνογνωσίας πέραν της ερευνητικής κοινότητας. Πιστεύουμε και στηρίζουμε τη βασική έρευνα, η οποία μπορεί να είναι το μέσο για την κοινωνική καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη. Η επένδυση στην εκπαίδευση και την έρευνα είναι απαραίτητη όχι μόνο για τη βελτίωση της γνώσης, αλλά και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Η δημιουργία και αξιοποίηση της γνώσης και της έρευνας απαιτεί συνέργεια μεταξύ των ερευνητών και αυτών που χαράζουν πολιτική, καθώς επίσης και των επαγγελματιών, έτσι ώστε με συμπληρωματικό τρόπο να επιδιώκεται η ανακάλυψη και αξιοποίηση νέων ιδεών και πρακτικών» κατέληξε.
Το συνέδριο παρακολούθησαν πάνω από 130 σύνεδροι ενώ 19 ομιλητές από την Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία παρουσίασαν πρωτοποριακά και καινοτόμα αποτελέσματα σε θέματα όπως:(α) ομικές τεχνολογίες στη Βιοτεχνολογία, (β) Εφαρμοσμένη Βιοτεχνολογία, (γ) Βιοαποδόμηση φυτοφαρμάκων και εφαρμογές, (δ) Διαχείριση Περιβάλλοντος και Φυτοφάρμακα, και (ε) Διαχείριση Περιβάλλοντος και Φυτοπροστασία.
Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν:
1. Bιοτεχνολογικά προϊόντα που μπορούν άμεσα να χρησιμοποιηθούν από κυβερνητικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις ώστε: (α) να μπορέσουν να αξιοποιήσουν υδροφόρους ορίζοντες μολυσμένουςμε επικίνδυνους ρύπους, (β) να επεξεργάζονται επικίνδυνα απόβλητα με βιολογικά συστήματα, και (γ) να απομακρύνονται ρύποι με μηδενική επιβάρυνση προς το περιβάλλον και με μικρό κόστος.
2. Για πρώτη φορά βιοφίλτρα που έχουν την ικανότητα να απομακρύνουν ρύπους όπως H2S, NH3, Fe and Mn από το πόσιμο νερό, να διαχειρίζονται απόβλητα ελαιοτριβείου και τυροκομείου και ταυτόχρονα να απομακρύνουν επικίνδυνες ουσίες.
3. H ανάπτυξη απλών βιολογικών συστημάτων για την επεξεργασία λυμάτων από τη βιομηχανία συσκευασίας φρούτων. Με τον τρόπο αυτό η επεξεργασία των λυμάτων με πολύ υψηλές συγκεντρώσεις σε μυκητοκτόνα μπορεί να πραγματοποιηθεί με: (α) μεγάλη αποτελεσματικότητα, μέχρι και το 99.5% των ρύπων απομακρύνονται, (β) με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, και (γ) με μικρό κόστος.
4. H δυνατότητα χρησιμοποίησης βιοαισθητήρων DNA για το χαρακτηρισμό εδαφών που έχουν την ικανότητα αποδόμησης φυτοφαρμάκων και δημιουργεί μια νέα προοπτική στη διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος.