«Σήμερα, ξαναζωντανεύουν σε όλους εμάς, με κινηματογραφική ταχύτητα, όσα η μηχανή του χρόνου, μέσα από τόνους ακαδημαϊκής και συγγραφικής μελάνης, περιγράφει, λεπτό προς λεπτό, το χρονικό της ιστορικής Ναυμαχίας του Ναυαρίνου. Το παράδειγμα της Ναυμαχίας μας υπενθυμίζει ότι η ελευθερία και η ανεξαρτησία δεν είναι ορισμοί, αλλά αξίες, που καλούμαστε να υπερασπιστούμε κάθε φορά και σε κάθε συγκυρία», δήλωσε ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτριος Καφαντάρης σήμερα το πρωί, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, στην Πύλο.
Νωρίτερα σήμερα, πραγματοποιήθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις για την Ναυμαχία του Ναυαρίνου, στην ιστορική Πύλο του Δήμου Πύλου-Νέστορος, με μεγάλη συμμετοχή από πολίτες όλων των ηλικιών. 188 χρόνια μετά, τα αγήματα του Στρατού Ξηράς, της Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, όπως κάθε χρόνο, επέστρεψαν στην Πύλο, για να αποδώσουν τιμές στη μνήμη των πραγματικών ηρώων, οι οποίοι θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία του έθνους μας.
Παρά τον συννεφιασμένο καιρό και τα ψιλοβρόχια, όλα τελέσθηκαν κατά γράμμα και ο κόσμος μαζεύτηκε από νωρίς για να παρακολουθήσει την εκδήλωση. Νωρίς το πρωί, η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού παιάνισε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης εμβατήρια, καλώντας τον κόσμο να γιορτάσουν όλοι μαζί την επέτειο του Ναυαρίνου. Ακολούθησε η έπαρση των σημαιών, συνοδεία όλων των αγημάτων και των επισήμων και η δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Εν συνέχεια πραγματοποιήθηκε η επιμνημόσυνη δέηση μπροστά από το μνημείο των Τριών Ναυάρχων και η κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Βουλής, τους εκπροσώπους της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, τις ένοπλες δυνάμεις, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Πύλου-Νέστορος. Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο κ. Αθανάσιος Χρήστου, Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο οποίος διατηρώντας απτόητο το ενδιαφέρον του κοινού καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του, μετέδωσε τόσο τη σημαντικότητα της ιστορικής αυτής μάχης στη μετέπειτα ιστορία, όσο και την απήχηση του γεγονότος στο σημερινό κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι. Τη σκυτάλη πήρε η μαθήτρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πύλου, Σταυρούλα Θεοδωρακοπούλου, η οποία απήγγειλε ποίημα για το Ναυαρίνο.
Κορύφωση της εορτής ήταν η στιγμή της παρέλασης των σχολείων της Πύλου, των Ελληνομνημόνων Καλαμάτας και του Συλλόγου Κυριών Πύλου με τις παραδοσιακές φορεσιές τους και των στρατιωτικών αγημάτων, με τη συνοδεία της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού και της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πύλου-Νέστορος. Μετά το τέλος της παρέλασης οι εκπρόσωποι των Πρεσβειών, του Α/ΓΕΝ και του Δήμου Πύλου-Νέστορος, συγκεντρώθηκαν στον λιμενοβραχίονα, για να επιβιβαστούν σε πλωτά μέσα και να μεταβούν χωριστά στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι, όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και Βρετανών πεσόντων, έτσι ώστε να τελεσθεί η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων από τους ανωτέρω. Έπειτα ο Δήμος και η Περιφέρεια Πελοποννήσου παρέθεσαν γεύμα στους επίτιμους προσκεκλημένους, σε κέντρο εκδηλώσεων στην Πύλο.
Επίλογος των σημερινών εκδηλώσεων ήταν η υποστολή των σημαιών με τη συμμετοχή του τιμητικού στρατιωτικού αγήματος και η μεταφορά αυτών στο Δημαρχείο από τους μαθητές, ενώ ο Σύλλογος Κυριών Πύλου, παρουσίασε ένα πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων με τον κόσμο να τους καταχειροκροτεί.
Μια ημέρα πριν, στις 19 Οκτωβρίου 2015, η Ελληνική Φρεγάτα «Ναυαρίνον» με το πλήρωμά της, είχε ναυλοχήσει στο λιμάνι της Πύλου, για να τιμήσει την επέτειο και να υποδεχθούν τον κόσμο στο κατάστρωμα του πλοίου. Ο Κυβερνήτης της Φρεγάτας, κ. Χρήστος Ελευσινιώτης, προκειμένου να αποδοθούν οι δέουσες τιμές στις επετειακές εκδηλώσεις, εκπροσωπώντας το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, επισκέφτηκε το Γραφείο του Δημάρχου. Ο Κυβερνήτης εξέφρασε τις καλύτερες εντυπώσεις για την πόλη της Πύλου και τη συνεργασία του πληρώματος με τη Δημοτική Αρχή. Στη συνάντηση, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην ιδιάζουσα σημασία της συγκεκριμένης επετείου, καθώς υπήρξε καθοριστικής σημασίας για την εθνική μας ανεξαρτησία. Τέλος, ο Αρχηγός του Στόλου Αντιναύαρχος κ. Κωνσταντίνος Καραγεώργης Π.Ν. κάλεσε το Δήμαρχο και τους κατοίκους της περιοχής για το καθιερωμένο δείπνο στη Φρεγάτα, το βράδυ της Δευτέρας.
Το απόγευμα της Δευτέρας 19 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η τέλεση του τρισάγιου και η επιμνημόσυνη δέηση στη Γιάλοβα, εις μνήμην των θανόντων Γάλλων στρατιωτών και οπλιτών του εκστρατευτικού σώματος του στρατηγού Μαιζώνος, κατά τα έτη 1828-1832, από ελονοσία. Την πομπή των επισήμων στη δοξολογία, συνόδευσε η μπάντα και το άγημα του Πολεμικού Ναυτικού. Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο Λαογράφος κ. Κωνσταντίνος Μπαλαφούτης, που για μία ακόμη φορά μίλησε με καινούργια στοιχεία για τα ιστορικά γεγονότα της Ναυμαχίας. Λίγο αργότερα, η μπάντα πραγματοποίησε μια συναυλία για τον κόσμο, στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων, στην Πύλο, δημιουργώντας κλίμα ενθουσιασμού και προσμονής για την επικείμενη επέτειο.