Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015 εκδήλωση-ημερίδα για την έναρξη λειτουργίας της πιλοτικής μονάδας εξόρυξης αποβλήτων στο ΧΥΤΑ Πολυγύρου.
Η εκδήλωση οργανώθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του έργου Life+ reclaim, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2013 με σκοπό την κατασκευή μιας προσωρινής πιλοτικής εφαρμογής σε παραγωγική κλίμακα, προκειμένου να γίνει εξόρυξη απορριμμάτων από υφιστάμενα κύτταρα ενός ΧΥΤΑ στη Β. Ελλάδα (ΧΥΤΑ Πολυγύρου), να διαχωριστούν τα χρήσιμα υλικά και να παραχθούν τα κατάλληλα προϊόντα μετάλλων.
Οι υπεύθυνοι του προγράμματος παρουσίασαν το έργο Life+ reclaim περιγράφοντας τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, τους στόχους, τα αποτελέσματα και τα επόμενα βήματα. Όπως τόνισαν, η εξόρυξη αποβλήτων είναι μια μέθοδος, που έχει εφαρμοστεί σε αρκετές χώρες στο εξωτερικό ενώ η πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα είναι αυτή, που πραγματοποιείται στο ΧΥΤΑ Πολυγύρου.
Στην εκσκαφή στο ΧΥΤΑ Πολυγύρου έχουν βρεθεί, κατά κύριο λόγο βιοδιασπάσιμα υλικά σε αποσύνθεση, πλαστικά, γυαλί, μέταλλα, ογκώδη, χώμα και πέτρες. Μετά την εκσκαφή για την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών ακολουθεί κοσκίνισμα του υλικού, διαχωρισμός με χειροδιαλογή, και μαγνητικός διαχωρισμός (ξεχωρίζονται τα σιδηρούχα απόβλητα). Το υλικό που προκύπτει οδηγείται σε συσκευή πλύσης, ακολουθεί η ζύγιση και η ασφαλής αποθήκευσή τους στο χώρο.
Η πιλοτική μονάδα θα ολοκληρώσει τη λειτουργία της τον Ιούλιο του 2015 με δράσεις ενημέρωσης, και την κατάρτιση τεχνικών μελετών, ενώ το έργο θα συνεχιστεί έως και τον Ιούλιο του 2016.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Στ. Λαφαζανίδης ο οποίος συνεχάρη το Δήμο Πολυγύρου για την πρωτοβουλία τονίζοντας ότι ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας θα ενισχύσει με κάθε διαθέσιμο τρόπο την προσπάθεια.
Ακολούθησε επίσκεψη στην Πιλοτική Μονάδα στο χώρο του ΧΥΤΑ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ, όπου οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν από κοντά τη διαδικασία.
Το Έργο LIFE 12 ENV/GR/000427 reclaim υλοποιείται με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συντονίζεται από την εταιρεία ENVECO A.E. ενώ οι συμπράττοντες είναι η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε., ο Δήμος Πολυγύρου και η Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του ΕΜΠ.