Το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνει τον εορτασμό της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, που από το 1996 γιορτάζεται στη χώρα μας κάθε χρόνο το φθινόπωρο, την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου (1-7 Νοεμβρίου), ενώ διεθνώς, σε περισσότερες από 170 χώρες, η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού εορτάζεται το καλοκαίρι (1-7 Αυγούστου) κάθε έτους. Κοινός στόχος είναι η προώθηση του θηλασμού και η βελτίωση της υγείας των βρεφών.
Το φετινό σύνθημα για την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού είναι: «Θηλασμός και εργασία, ας το κάνουμε να λειτουργήσει».
Με αφορμή την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα πραγματοποιήσει δράσεις ενημέρωσης με θέμα τον θηλασμό στις μέλλουσες μητέρες και τις θηλάζουσες λεχωίδες. Οι ενημερωτικές ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στις 2 Νοεμβρίου στην μαιευτική κλινική «Γένεσις» στις 12.30’ το μεσημέρι και στις 3 Νοεμβρίου12.00’ το μεσημέρι στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της ΠΚΜ:
Με την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού τιμάται η επέτειος της Διακήρυξης του Innocenti, που δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 1990 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την UNICEF, με στόχο την χάραξη πολιτικών υγείας οι οποίες θα βοηθούσαν στην προστασία προώθηση και υποστήριξη του θηλασμού.
Ο μητρικός θηλασμός είναι η φυσική συνέχεια μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό και είναι μια διαδικασία που απαιτεί αγάπη, υπομονή και επιμονή,την κατάλληλη ενημέρωση και την υποστήριξη των μητέρων.
Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:
-Αν κάθε παιδί είχε θηλάσει από την πρώτη ώρα της γέννησης του, με αποκλειστικό θηλασμό, μέχρι τους πρώτους 6 μήνες της ζωής και μέχρι 2 ετών,θα σώζονταν περίπου 800.000 ζωές παιδιών κάθε χρόνο.
-Τα βρέφη και τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην καλή διατροφή.
-Το ποσοστό των βρεφών 0-6 μηνών που θηλάζουν με «αποκλειστικό θηλασμό» είναι σε παγκόσμιο επίπεδο 36% μόνο.
-Ο υποσιτισμός συνδέεται με το 45% των παιδικών θανάτων.
Ο θηλασμός είναι ο φυσιολογικός τρόπος παροχής των θρεπτικών συστατικών στα βρέφη για την υγιή ανάπτυξη τους και ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να εξασφαλιστεί η υγεία των παιδιών και η επιβίωση τους.
Το φετινό σύνθημα για την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού είναι: «Θηλασμός και εργασία, ας το κάνουμε να λειτουργήσει».
Σχεδόν όλες οι μητέρες μπορούν να θηλάσουν, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ακριβείς πληροφορίες, και τη στήριξη της οικογένειάς τους, το σύστημα υγείας και την κοινωνία γενικότερα.Οι δράσεις που βοηθούν στην προστασία, προώθηση και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού περιλαμβάνουν:
-Την υιοθέτηση πολιτικών, όπως της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) με την Σύμβαση Προστασίας της Μητρότητας.(Σύμβαση 183)
-Τα σχετικά ψηφίσματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Διεθνούς Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος.
-Την εφαρμογή των Δέκα Βημάτων για επιτυχή μητρικό θηλασμό . Η εφαρμογή των δέκα βημάτων καθορίζει τα «Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία (ΦΒΝ)».
-Την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών υγείας για τα βρέφη και την παροχή συμβουλών για την διατροφή των παιδιών.
-Την υποστήριξη από την κοινότητα με δραστηριότητες,που περιλαμβάνουν ομάδες υποστήριξης της μητέρας με βάση την προαγωγή της υγείας της ίδιας και του βρέφους.
Ο ΠΟΥ έχει δεσμευτεί να στηρίξει την εφαρμογή του «Ολοκληρωμένου σχεδίου για την μητρική, βρεφική ,παιδική και νεανική διατροφή», το οποίο εγκρίθηκε από τα κράτη μέλη τον Μάιο του 2012 και ένας από τους στόχους του είναι η αύξηση του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού τους πρώτους 6 μήνες, κατά 50% έως το έτος 2025. Επί πλέον η UNICEF με τον ΠΟΥ υποστηρίζουν την πρωτοβουλία «Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία».
Η διαδικασία πιστοποίησης ενός νοσοκομείου ως Φιλικό προς το Βρέφος Νοσοκομείο έχει συγκεκριμένους κανόνες. Υπεύθυνος για την τήρηση της διαδικασίας αυτής σε κάθε χώρα είναι ο «Εθνικός Συντονιστής» για τα Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία.
Στην Ελλάδα τον ρόλο του Συντονιστή έχει αναλάβει το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού το οποίο μέσα από το πρόγραμμα «Αλκυόνη» προτυποποιεί και εφαρμόζει την διαδικασία αξιολόγησης, ενώ την πιστοποίηση την κάνει η Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού. Με τον Ν.4316 ΦΕΚ 270Α ΄24/12/2014 αρ.3«προαγωγή του μητρικού θηλασμού» προωθείται η ανάπτυξη της πρωτοβουλίας για ΦΒΝ στα δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές, που έχουν μονάδα νεογνών, η δημιουργία τράπεζας γάλακτος, προγράμματα και δράσεις προαγωγής του θηλασμού. Στο Υπουργείο Υγείας συστήνεται το «Μητρώο Επιμορφωτών για την Παροχή του Μητρικού Θηλασμού».