Μία από τις προτεραιότητες της Δημοτικής αρχής είναι η διαχείριση των στερεών αποβλήτων σύμφωνα με τις εθνικές αλλά και διεθνείς προδιαγραφές. Η κατασκευή του Νέου ΧΥΤΑ (Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων) εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς χάρη στην συνέπεια του εργολάβου και της επιβλέπουσας αρχής, παρά τις γνωστές σε όλους μας δυσχέρειες χρηματοδότησης. Υπενθυμίζεται πως το έργο αυτό ήταν το μόνο στο Νότιο Αιγαίο που εξασφαλίσθηκε η μεταφορά χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ στο Νέο ΕΣΠΑ. Υπολογίζεται η κατασκευαστική του ολοκλήρωση το καλοκαίρι του 2017, και στη συνέχεια θα απαιτηθεί μία εξάμηνη δοκιμαστική περίοδος.
Σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές σε ένα ΧΥΤΑ πρέπει να καταλήγουν από 30 έως 50% των συλλεγομένων στερεών αποβλήτων. Τα υπόλοιπα πρέπει να οδηγούνται σε διαχείριση ανακύκλωσης. Αυτά τα απόβλητα είναι τα ανόργανα (χαρτί, σίδερο, γυαλί, μέταλλο, οικοδομικά υλικά και ηλεκτρικές συσκευές) τα οποία σε μία βασική και περιορισμένη λόγω διαθέσιμων εργαλείων, διαχειρίζεται ήδη ο Δήμος Κέας. Τα οργανικά τα οποία είναι κυρίως φυτικά. Ο Δήμος Κέας ικανοποιώντας το Εθνικό Σχεδιασμό Ανακύκλωσης (ΕΣΔΑ), κατάρτισε μελέτη και ήταν από τους λίγους Δήμους που ήταν συνεπής στις προθεσμίες και την κατέθεσε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Σαν συνέχεια και σε αναζήτηση χρηματοδότησης για την υλοποίηση αυτού του Σχεδίου (ΤΟΣΔΑ- Τοπικό Σχέδιο Ανακύκλωσης), ο Δήμος κατέθεσε αίτημα ένταξης στο ανάλογο Πρόγραμμα που προκήρυξε το Υπουργείο Ανάπτυξης .
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ.
Σύμφωνα με το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Κέας που προβλέπει αύξηση της επαναχρησιμοποίησης, αύξηση της ανακύκλωσης με βελτίωση της διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών και εκτροπή μεγάλου μέρους των βιοαποβλήτων από τη ταφή με τη δημιουργία χωριστού δικτύου συλλογής τους και μονάδας επεξεργασίας τους για τη παραγωγή κομπόστ.
Περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων:
Προμήθεια κάδων οικιακής κομποστοποίησης
Προμήθεια κάδων για την υλοποίηση συστήματος Διαλογής στη Πηγή των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων.
Κατασκευή και εξοπλισμό για τη λειτουργία του Κεντρικού Πράσινου Σημείου · Κατασκευή και εξοπλισμό Μονάδας Κομποστοποίησης των βιοαποβλήτων που θα συλλέγονται μέσω του συστήματος Διαλογής στην Πηγή.
Δράση ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης των πολιτών. Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω δράσεων θα εκτραπεί από τη ταφή περίπου το 60% των βιοαποβλήτων από τα οποία θα παράγεται κομπόστ υψηλής ποιότητας με πολλές χρήσεις. Επίσης θα αυξηθεί η επαναχρησιμοποίηση και το ποσοστό της συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών και θα βελτιωθεί η διαχείριση τους.
Πιο συγκεκριμένα οι επί μέρους, σε περίληψη, δράσεις και υποδομές είναι:
*Προμήθεια οικιακών κομποστοποιητών οι οποίοι θα διατεθούν κυρίως στους κατοίκους των μικρών και απομακρυσμένων οικισμών του νησιού.
*Η προμήθεια καφέ κάδων και οικιακών κάδων συλλογής (10 λίτρων) για τη δημιουργία συστήματος Διαλογής στη Πηγή για τη χωριστή συλλογή του οργανικού κλάσματος των αστικών αποβλήτων.
*Η κατασκευή ενός Κεντρικού Πράσινου Σημείου συλλογής των ανακυκλούμενων. Στο σχεδιασμό του Πράσινου Σημείου περιλαμβάνεται η εγκατάσταση του κατάλληλου εξοπλισμού και η δημιουργία ενός διακριτού χώρου για τη μείωση του όγκου και τη μεταφόρτωση των συλλεγόμενων ανακυκλώσιμων υλικών. Στα έργα υποδομής περιλαμβάνεται αποθηκευτικός εξοπλισμός (container και κάδοι ανακυκλώσιμων) και μια πρέσα ανακυκλώσιμων, περονοφόρο και φορτηγό όχημα.
*Η κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής και η προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού για την υλοποίηση και λειτουργία Μονάδας Κομποστοποίησης Βιοαποβλήτων.
Στη μονάδα θα οδηγούνται για επεξεργασία και παραγωγή κομπόστ τα συλλεγόμενα βιοαπόβλητα.
*Δράσεις ευαισθητοποίησης και δημοσιότητας, για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για την ορθή εφαρμογή των συστημάτων χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και χρήσης του Κεντρικού Πράσινου σημείου.
*Μηχανικός εξοπλισμός υποστήριξης της δράσης.
Την μελέτη υποβολής επιμελήθηκε η Μ.Ο.Δ. (Μονάδα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων) με την συνεργασία της Υπηρεσίας του Δήμου Κέας και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την οποία ο Δήμος έχει Προγραμματική Σύμβαση για την επίβλεψη του έργου όταν εγκριθεί η χρηματοδότηση από το Νέο ΕΣΠΑ. Όταν υλοποιηθεί το έργο ο υπό κατασκευήν ΧΥΤΑ θα μετατραπεί σε ΧΥΤΥ(Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολοίπων).
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1,3 εκατομμύρια Ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ.