Πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση από την Κυβέρνηση να πιέσει τη ΔΕΗ να αναλάβει τις ευθύνες της, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου.
Σε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αρταίων, πριν ένα μήνα περίπου στο Δημαρχείο Άρτας, για την επίλυση του θέματος της οριοθέτησης της κοίτης του ποταμού Αράχθου, πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη την Τετάρτη το πρωί στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας για το συγκεκριμένο θέμα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Μιχελάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας κ. Ψαθάς, ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Τσιρογιάννης, ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά κ. Γιαννούλης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Αρταίων κ. Καραγεώργος, ο πρώην Βουλευτής Άρτας κ. Γκόκας, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υδάτων κ. Τσιπέλης, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου κ. Παπαβρανούσης, και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Αρταίων, της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου.
Σκοπός της σύσκεψης ήταν να συναποφασίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε έναν κοινό βηματισμό, μια κοινή πορεία ενεργειών, ώστε όλοι μαζί να διεκδικήσουν από τα αρμόδια Υπουργεία τα κατάλληλα έργα για την επίλυση του προβλήματος. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ανακοινώθηκε νέα πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου, η οποία ζητήθηκε να γίνει αποδεκτή από τους φορείς της Άρτας και να προχωρήσουν με βάση αυτή.
Ωστόσο, η νέα πρόταση προκάλεσε προβληματισμό και πολλά ερωτήματα στους δύο Δημάρχους και τους εκπροσώπους της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αρταίων, και γι’ αυτό αποφασίστηκε να σταλεί η νέα πρόταση από το ΤΕΕ στους δύο πεδινούς Δήμους για να μπορέσουν να διατυπώσουν γραπτώς τους προβληματισμούς τους και τις απόψεις τους. Αφού οι Δήμαρχοι απαντήσουν επί της προτάσεως αυτής, νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου παρουσία της Περιφέρειας Ηπείρου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, των Δήμων Αρταίων και Νικολάου Σκουφά, με τους Βουλευτές του Νομού, ώστε να ενημερωθούν επί του θέματος αναλυτικά για να προχωρήσουν οι από κοινού διεκδικήσεις στα αρμόδια Υπουργεία.
Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Τσιρογιάννης δήλωσε «Η πόλη της Άρτας είναι εγκλωβισμένη, από τη μία πλευρά έχει το βουνό και από την άλλη τον ποταμό. Το θέμα της οριοθέτησης του ποταμού Αράχθου πρέπει οπωσδήποτε να λυθεί άμεσα, έχει ξεκινήσει από το 1993 και τελικά φτάσαμε στο 2015 να έχουμε πλημμύρα με μεγάλες ζημιές στις περιουσίες των δημοτών μας αλλά και σε κτιριακές υποδομές. Δεν θέλουμε άλλο φιλολογικές συζητήσεις για το τι πρέπει να γίνει, γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει και τα έργα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. Το θέμα μας αφορά άμεσα και, αν και η επίλυσή του είναι κυρίως αρμοδιότητα της Περιφέρειας Ηπείρου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εμείς βλέποντας ότι τελικά τόσα χρόνια περνάνε χωρίς ουσιώδη αποτελέσματα, με δυσάρεστο αποκορύφωμα τις πλημμύρες της 1ης Φεβρουαρίου, αναγκαστήκαμε να επέμβουμε δραστικά και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, ώστε να επιλυθεί το θέμα.
Έτσι, η νέα Δημοτική Αρχή σε συνέχεια των ενεργειών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, των προηγούμενων Βουλευτών και των Υπηρεσιών των Υπουργείων, έχουμε κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες (εγκρίσεις από το ΤΕΕ, το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων και το Δημοτικό Συμβούλιο) για τη σύναψη της συμπληρωματικής σύμβασης και σε έναν περίπου χρόνο θα ολοκληρωνόταν η οριοθέτηση του ποταμού Αράχθου. Όμως, τώρα σταματάμε τη διαδικασία αυτή, μέχρι να μας υποδείξουν κάποια άλλη λύση. Ως Δήμος έχουμε δεσμεύσει 250.000 ευρώ, χρήματα που θα στερήσουμε από άλλα έργα του Δήμου, για να προχωρήσει η απαιτούμενη μελέτη που θα δώσει λύση στο πρόβλημα, ώστε με κοινό βηματισμό και κοινές ενέργειες να διεκδικήσουμε τα απαιτούμενα έργα που θα προβλέπει η μελέτη.
Όμως, ήρθε η ώρα να αναλάβουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς τις ευθύνες που τους αναλογούν, ευθύνες έχει και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και η Περιφέρεια Ηπείρου και σωστό θα ήταν να αναλάβουν τη χρηματοδότηση της μελέτης των 250.000 ευρώ, ώστε κι εμείς να μην στερήσουμε αυτό το ποσό από τους δημότες μας.
Αγωνιώ, όμως, μήπως τελικά μείνουμε ξανά στο τί είναι ιδεατό να γίνει και δεν προχωρήσουμε σε έργα, αλλά βρούμε απέναντί μας τη ΔΕΗ και τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Υπουργείων. Γιατί αν δεν υπάρξει πολιτική βούληση από την Κυβέρνηση να πιέσει τη ΔΕΗ να αναλάβει τις ευθύνες της και να ενδιαφερθεί όχι μόνο για το δικό της κέρδος, αλλά και για τις ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, τότε δυστυχώς όλες οι συζητήσεις και οι προτάσεις που κάνουμε θα μείνουν άκαρπες και θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για την επίλυση του ζητήματος, ελλοχεύοντας ο κίνδυνος απένταξης του ποσού των 80 εκατομμυρίων ευρώ για τα έργα οριοθέτησης (που έχουν προενταχθεί στο επιχειρησιακό σχέδιο του νέου ΕΣΠΑ) και των 5 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν μελέτες ενταγμένες στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων».