Έκπληκτοι έμειναν οδηγοί και περιπατητές στην Εξοχή, στις παρυφές του ΣέΪχ –Σου το πρωί της Κυριακής 14 Φεβρουαρίου, όταν αντίκρισαν δύο νεαρά ζαρκάδια να κινούνται αμέριμνα στον δρόμο προς το «Φιλίππειον». Τα δύο πανέμορφα ζώα που αποτελούν εξαιρετικό δείγμα της πλούσιας και ταυτόχρονα σπάνιας πανίδας της περιοχής, έδειχναν φιλικά, προσιτά και αρκετά εξοικειωμένα με τους ανθρώπους. Μάλιστα όχι μόνο δεν έτρεξαν να κρυφτούν, αλλά έμοιαζαν να «ποζάρουν» στο φακό με χάρη και φυσικότητα, αφήνοντας κυριολεκτικά άφωνους τους έκπληκτους περιπατητές που τα απαθανάτισαν με το κινητό τους τηλέφωνο ή την φωτογραφική τους μηχανή. (Φωτογραφίες του Αργύρη Θεοδοσίου, Προϊσταμένου του ΚΕΠ Χορτιάτη).
Το δάσος του Σέιχ-Σου -σημαίνει «Νερό του Σεΐχη» και προήλθε πιθανώς από αρχαία βρύση της περιοχής- που αναγεννήθηκε μέσα από τις…. στάχτες του με φυσικό και τεχνητό τρόπο περίπου 20 χρόνια μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 1997 αναδεικνύεται σε μοναδικό «θησαυροφυλάκιο» της τοπικής και μεσογειακής βιοποικιλότητας. Έχει συνολική έκταση 29.790 στρέμματα και μαζί με τα δάση Κουρή και Χορτιάτη που συνδέονται με τα υψίπεδα του Σέϊχ-Σου αποτελούν το ευρύτερο σύμπλεγμα περιαστικού δάσους και καθιστούν τον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη ως τον δήμο με την μεγαλύτερη δασοκάλυψη σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Επιπλέον σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων και το Υπουργείο Γεωργίας το Δάσος αποτελεί «Καταφύγιο Άγριας ζωής» βάση της απόφασης της Διεύθυνσης Δασών (Δ.Δ. 2099/6-7-98)
Φυσιοδίφες και περιπατητές του δάσους που έχουν καταγράψει με φωτογραφίες και γεωγραφικές συντεταγμένες την τοπική πανίδα, αποτυπώνουν πληθυσμούς από 23 είδη ερπετών και αμφιβίων, αρκετά είδη θηλαστικών και δεκάδες είδη πτηνών, όλα προστατευόμενα είδη από την Σύμβαση της Βέρνης «για την διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης».
Στο Δάσος εκτός από ζαρκάδια συναντώνται και άλλα θηλαστικά όπως λαγοί, τσακάλια, νυφίτσες, αλεπούδες, κουνάβια, εντομοφάγα (σκαντζόχοιροι, κηπομιγαλή) και τρωκτικά (σκίουροι, αρουραίοι, δασοποντικοί, κά), ενώ αναφορές κάνουν λόγο ακόμη και για… αγριογούρουνα. Επιπλέον υπολογίζεται ότι στο Σεϊχ-Σου συναντώνται πάνω από 80 είδη πτηνών όπως φιδαετός, κούκος, χελιδόνι, ορτύκι, τσαλαπετεινός, πετροπέρδικα, αηδόνι, αγριοπερίστερο, κουκουβάγια, κίσσα, τσίχλα και καρακάξα. Τέλος όσον αφορά στα αμφίβια και ερπετά, πιο συνηθισμένα είναι σαλαμάνδρες, λιμνοβάτραχοι, φρύνοι, μεσογειακές χελώνες και νερόφιδα. Στο Σεϊχ Σου συναντώνται και διάφορα είδη σαύρας μεταξύ των οποίων το σπάνιο είδος «κροκοδειλάκι».
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
- Τίμησαν τη μνήμη όσων πολέμησαν και αντιστάθηκαν για τίς αξίες και τα ιδανικά της πατρίδας- Στη Χανδρού του Δήμου Μινώα Πεδιάδας
- Η παράσταση «Αρνητικοί Χώροι» στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» από τη Δημοτική Σχολή χορού της ΑΑΗ ΑΕ ΟΤΑ
- 30η Πρόσκληση Δημοτικής Επιτροπής
- Με μεγάλη επιτυχία η μουσική παράσταση «Σκύλος στο Δρόμο» από το Δήμο Ηρακλείου
- ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ – MINOAN ROBOTSPORTS COMPETITION JUNIOR ΧΘΕΣ, ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΣΤΟ ΦΙΛΩΝΙΔΕΙΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΛΙΜ. ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ.
- «Πράσινες» δωρεάν μετακινήσεις από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης με ηλεκτρικά ποδήλατα
- Ανακοίνωση του Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη για το γήπεδο ποδοσφαίρου της Νεάπολης
- Έρχεται η 5η Χαρτοδιαδρομή το Σάββατο 15 Ιουνίου στο Δήμο Ηρακλείου από την Αντιδημαρχία Εθελοντισμού