Υπάρχει συνταγή για την ανάπτυξη; Υπάρχει κάποιο κουμπί, το οποίο πατώντας το, η οικονομία να αποκτά αυτομάτως θετικό πρόσημο; Φυσικά και όχι. Ταυτόχρονα όμως, γνωρίζουμε πλέον, στη χώρα μας, ότι υπάρχει συγκεκριμένο μίγμα πολιτικών, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή στην ύφεση. Τί περιλαμβάνει αυτό το μίγμα; Πολιτικές που μειώνουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, μέτρα υπερφορολόγησης των επαγγελματιών, των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων, 4% αύξηση στο ΦΠΑ και αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, καθώς και επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων. Και τί προκαλεί αυτό το μίγμα; 1,5 εκατομμύριο ανέργους, περισσότερα από 200.000 λουκέτα καταστημάτων, φυγή επιχειρήσεων, έλλειμμα ρευστότητας στην αγορά, μαύρη τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία, 1 δισεκατομμύριο νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, κάθε μήνα προς το κράτος, δημόσιο χρέος στο 170% του ΑΕΠ, σταθερά άνω του 20% μέγεθος παραοικονομίας, 1 δισεκατομμύριο ευρώ κόστος λαθρεμπορίου μόνο από τα καύσιμα για την οικονομία μας.
Ο σύγχρονος δρόμος προς την ανάπτυξη, ο δρόμος που ακολουθούν οι ανεπτυγμένες χώρες έχει την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που ακολουθούμε ως χώρα. Πρώτον, εστιάζει στο συμμάζεμα των δημοσιονομικών με αιχμή τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης και την ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας, όχι όμως στην καταρράκωση των δημόσιων επενδύσεων, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Δεύτερον, δημιουργεί ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, με ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, καθώς η διεθνής εμπειρία και έρευνα έχουν δείξει ότι η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος επηρεάζει περισσότερο τις επενδυτικές αποφάσεις, ακόμα και από το ίδιο το ύψος των φορολογικών συντελεστών, γιατί περιορίζει την αβεβαιότητα. Στη χώρα μας, πέρα από την πανθομολογούμενη αποτυχία αναδιοργάνωσης του κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού, το φορολογικό σύστημα είναι πολύπλοκο και αλλάζει διαρκώς και απρόβλεπτα. Ενδεικτικό της ελληνικής φορολογικής πραγματικότητας είναι το γεγονός ότι τα τελευταία 12 χρόνια έχουν ψηφισθεί περισσότεροι από 60 φορολογικοί νόμοι, ενώ μόνο το 2011, το υπουργείο οικονομικών, εξέδιδε μία εγκύκλιο για κάθε εργάσιμη μέρα. Τρίτον, οι ανεπτυγμένες χώρες εστιάζουν στις υποδομές και εκμεταλλεύονται εδώ και χρόνια τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα, το πλαίσιο των συγχρηματοδοτήσεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα τελεί υπό διαμόρφωση.
Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν δύο θεμελιώδη ερωτήματα: Γιατί όλα αυτά που η διεθνής εμπειρία και η κοινή λογική επιτάσσουν, παραμένουν ζητούμενα στην Ελλάδα; Γιατί τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου, η ελληνική πολιτεία δεν έχει διατυπώσει ένα οργανωμένο, σοβαρό και πειστικό εθνικό πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει επιτέλους, τις αντιαναπτυξιακές πολιτικές που εφαρμόζονται;
Και σε όλα τα παραπάνω τίθεται επιτακτικά και ένα τρίτο ερώτημα: Γιατί η πολιτεία δεν επενδύει σε ένα νέο θεσμό, την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, που εκ των πραγμάτων έχει αναπτυξιακό προσανατολισμό και λόγω εγγύτητας γνωρίζει και μπορεί να προωθήσει καλύτερα και πιο αποτελεσματικά τις προτεραιότητες κάθε περιοχής; Στη νέα εποχή της Ευρώπης των Περιφερειών, είναι πραγματικά οξύμωρο το γεγονός ότι ενώ οι Περιφέρειες μπορούν να διεκδικούν και να χρηματοδοτούνται απευθείας από την Ευρώπη, το ελληνικό κράτος συνεχίζει να τις αντιμετωπίζει με αδιαφορία, πολλές φορές ακόμα και με καχυποψία. Και ενώ ως χώρα και ως πολίτες έχουμε υποστεί τις βαρύτατες συνέπειες του υδροκέφαλου μοντέλου που κυριάρχησε στη μεταπολίτευση, η παρωχημένη λογική της κεντρικής διαχείρισης διατηρείται και ενισχύεται ακόμα και από εκείνους, που χαρακτηρίζονται ως δήθεν τεχνοκράτες.
Οι Περιφέρειες και συγκεκριμένα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Η στρατηγική γεωγραφική μας θέση, η εγγύτητα στις οικονομίες της Νοτιανατολικής Ευρώπης, το δίκτυο υποδομών μας, καθώς και η δυναμική που αναπτύσσουν κλάδοι όπως ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας, οι εξαγωγές και οι μεταφορές δημιουργούν ισχυρές δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης. Και το κυριότερο, δημιουργούν προοπτικές πραγματικής και διαρκούς ανάπτυξης με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα όχι μόνο για την περιοχή μας αλλά για ολόκληρη τη χώρα. Και αυτό γιατί δεν εστιάζουμε μόνο στην κατανάλωση, μεταφέροντας λεφτά από τη μια τσέπη στην άλλη. Οι τομείς αιχμής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας φέρνουν συνάλλαγμα, ζεστό χρήμα από το εξωτερικό και απασχολούν εργατικό, τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δίνει στη χώρα πολλά περισσότερα από όσα λαμβάνει και ιδιαίτερα, όλο αυτό το διάστημα μέσα στην κρίση, αναδειχθήκαμε πρωταγωνιστές στην εθνική προσπάθεια. Αυξήσαμε την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ αξιοποιώντας τα διαθέσιμα κονδύλια για την ανάπτυξη του δικτύου υποδομών μας. Καταγράφουμε για ακόμα μία χρόνιά αύξηση των επισκεπτών και των εσόδων από τον τουρισμό, καθώς κερδίζουμε ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος σε αναδυόμενες και παραδοσιακές τουριστικές αγορές. Έχουμε ισχυρή παραγωγική βάση, καθώς στην Κεντρική Μακεδονία παράγεται το 20,8% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας του Πρωτογενούς Τομέα της Ελλάδας. Η Περιφέρειά μας, είναι η δεύτερη Περιφέρεια της Ελλάδας στην εξαγωγική δραστηριότητα. Είμαστε πρώτοι στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, γεγονός που συντελεί καταλυτικά στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.
Όλα αυτά τα πετύχαμε, παρά το γεγονός ότι έχουμε υποστεί άδικα και βαριά μέτρα, όπως ο μηδενισμός των κονδυλίων για δημόσιες επενδύσεις και οι επαναλαμβανόμενες περικοπές συνολικά άνω του 70% στους προϋπολογισμούς μας, όταν μάλιστα πολλαπλασιάστηκαν οι αρμοδιότητες που μας μεταβιβάστηκαν. Ανάλογες συνέπειες έχουν υποστεί και οι κλάδοι που αποτελούν την αναπτυξιακή και παραγωγική μας βάση εξαιτίας της αδυναμίας αποκατάστασης της ρευστότητας, του υψηλού κόστους δανεισμού, του υψηλού ενεργειακού κόστους και της υπερφορολόγησης, τις συνέπειες δηλαδή από το μίγμα των πολιτικών που ασκούνται.
Παρά τα πολλά προβλήματα και την ακατανόητη στάση του κράτους απέναντι στον πιο σύγχρονο θεσμό, εμείς δεν το βάζουμε κάτω και προετοιμαζόμαστε κατάλληλα για τα επόμενα πέντε κρίσιμα χρόνια. Τα σημαντικότερα αναπτυξιακά εργαλεία της Περιφέρειας στον άξονα αυτό, είναι η αξιοποίηση, χωρίς καμία καθυστέρηση, του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014 – 2020, δηλαδή του νέου ΕΣΠΑ, καθώς και η άντληση πρόσθετων κοινοτικών πόρων από τα τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα.
Συγκεκριμένα για την προώθηση των μεγάλων έργων περιβαλλοντικής υποδομής θα αξιοποιηθούν οι πόροι του Ταμείου Συνοχής, καθώς και πόροι του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» Μέσω των πόρων από το συγκεκριμένο τομεακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα δρομολογούμε άμεσα την ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού δικτύου ΠΑΘΕ, την επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου, τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού και άλλων σημαντικών μονάδων υποδομής για την ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών, καθώς και τη δημιουργία λιμενικών υποδομών για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας.
Με πόρους του τομεακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού – Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» στοχεύουμε στην μείωση της ανεργίας με την αναβάθμιση των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, την προώθηση της αυτοαπασχόλησης, της επιχειρηματικότητας, καθώς και την αύξηση της συνολικής απασχόλησης, μέσω της προώθησης στην αγορά εργασίας των νέων, των γυναικών, των μακροχρόνια ανέργων και άλλων ομάδων με δυσκολίες πρόσβασης. Τέλος, ιδιαίτερη σημασία για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει η αξιοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «Αγροτική Ανάπτυξη» και «Θάλασσα και Αλιεία» και ειδικά των πόρων τόσο για την ενίσχυση της αναδιάρθρωσης, της τεχνολογικής και καινοτομικής αναβάθμισης, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της αγροτικής οικονομίας και της αλιείας, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της απασχόλησης στον ύπαιθρο χώρο.
Πρέπει επιτέλους, όλοι να αντιληφθούν ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα έρθει από την Περιφέρεια. Στόχος μας είναι να ανακάμψει ταχύτερα η τοπική μας οικονομία και να εξασφαλίσουμε προοπτική για τον τόπο και τους συμπολίτες μας. Γι’ αυτό προετοιμαζόμαστε κατάλληλα, γι’ αυτό επενδύουμε στα δυνατά μας χαρτιά και αξιοποιούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά για να οικοδομήσουμε μια ανταγωνιστική, εξωστρεφή, παραγωγική οικονομία με θετικό αναπτυξιακό πρόσημο. Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά για να χτίσουμε την σύγχρονη και ανθρώπινη Κεντρική Μακεδονία.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος