Fake News, ψευδείς ειδήσεις, ψεύτικοι χρήστες του facebook και των άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης (ψηφιακά φαντάσματα), βιομηχανίες like, κομπιναδόροι που μετατρέπουν τον κυβερνοχώρο σε ΄΄παιδική χαρά΄΄ και ζούγκλα όπου τα ψέματα, το μίσος, η τοξικότητα, ο διχασμός της κοινωνίας, το διαδικτυακό λιντσάρισμα και ο κανιβαλισμός, η συκοφάντηση, η άδικη στοχοποίηση, ευημερούν.
H δαιμονοποίηση του διαδικτύου και της ιντερνετικής δημοσιογραφίας γιγαντώνονται, το Facebook διαγράφει δισεκατομμύρια fake και κακόβουλους λογαριασμούς, το Instagram ξεκληρίζει τα Fake Likes και τους Fake Followers, το Twitter κάνει εκκαθαρίσεις της πλατφόρμας από bots και πλαστούς λογαριασμούς.
Εκδήλωση για τα fake news (λέξη της χρονιάς το 2017!), μια δράση ευαισθητοποίησης ενηλίκων και παιδιών στην ορθή διαχείριση των ειδήσεων και των πληροφοριών του διαδικτύου, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου στις 17:00 στην αίθουσα συνεδρίων της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), Στρατηγού Καλλάρη 5, Θεσσαλονίκη.
Την εκδήλωση, η οποία έχει τίτλο «Η μάστιγα των Fake News δεν είναι Fake News», διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το GRESTART, Δίκτυο Διαλόγου για μια Σύγχρονη Ελλάδα.
Συντονίστρια της συζήτησης θα είναι η δικηγόρος Μελίνα – Μαρία Δερμεντζοπούλου και ομιλητής ο Νίκος Παναγιώτου, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Υπότροφος της GOOGLE με σημαντικό ερευνητικό έργο.
Θα τοποθετηθούν οι δημοσιογράφοι
Βαγγέλης Πλάκας, TV 100 – myportal.gr
Νίκος Οικονόμου, Μακεδονία – makthes.gr
Γιώργος Χατζηλίδης, voria.gr – Ναυτεμπορική
Βαγγέλης Στολάκης, Δημοκρατία – grtimes.gr
Χριστίνα Χαλεπλίδου, Μακεδονία – makthes.gr
Τάσος Ασλανίδης, thestival.gr
Δημήτρης Συρμάτσης, Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 – thessnews.gr
Σοφία Παπαδοπούλου, ΑΠΕ – ΜΠΕ
Μαρία Σαμολαδά, grtimes.gr – RealFm 107,1
Η παραπληροφόρηση, μια ψεύτικη είδηση, ένα σχόλιο είτε επώνυμα είτε μέσω ψεύτικων λογαριασμών, το κίτρινο ανθρωπάκι που κλαίει ή γελάει, μπορούν να οδηγήσουν στη μεγέθυνση του ΄΄τέρατος΄΄ και έτσι «το ψέμα πετάει και η αλήθεια το ακολουθεί κουτσαίνοντας» (Jonathan Swift).
Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για όλα τα συστήματα διακυβέρνησης και ο κίνδυνος να πληγεί το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης στα κοινωνικά δίκτυα, η ισορροπία ανάμεσα στο καλό που κάνουν τα μέσα στη δημοκρατία (με τη ταχύτατη διάδοση της πληροφορίας και της επικοινωνίας των απόψεων) και την κακόβουλη χρήση αυτού του δικαιώματος, επιτάσσει την απόκτηση «Παιδείας στα Μέσα», «ψηφιακής αγωγής» και αγωγής των θεσμών, την «ανάπτυξη δεξιοτήτων κριτικής σκέψης» στο χειρισμό των Μέσων.
Πηγές για τις λέξεις: Κατερίνα Χρυσανθοπούλου (Media Literacy Institute), Εύα Αντωνοπούλου, Βασίλης Σαμούρκας, Βίβιαν Στεργίου, Γιάννης Παπαϊωάννου, lifo.gr