Ο Σύλλογος Διδασκόντων, ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γενικού Λυκείου Ευκαρπίας σε συνεργασία με την ομάδα «Θαλής + Φίλοι» και την υποστήριξη του Δήμου Παύλου Μελά, σας καλούν στην ομιλία του Μαθηματικού, συγγραφέα, μεταφραστή Τεύκρου Μιχαηλίδη με θέμα:
«Μαθηματικά: Βρετανός μπάτλερ ή Δράκουλας των Καρπαθίων; Μια ξενάγηση στον μαγικό και τόσο παρεξηγημένο κόσμο των Μαθηματικών».
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 19:00, στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης», Λαγκαδά 221, Σταυρούπολη, αφορά μαθητές, γονείς και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλο το κοινό.
Σημειώνει χαρακτηριστικά ο κύριος Μιχαηλίδης:
«Λένε πως αυτό που χαρακτηρίζει τον τέλειο υπηρέτη είναι η ικανότητά του να δίνει αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα του εργοδότη του χωρίς να γίνεται αντιληπτή η παρουσία του. Αν είναι έτσι τότε τα Μαθηματικά αποτελούν τον ιδανικό μπάτλερ.
Πράγματι, πίσω από κάθε εκδήλωση της ζωής μας, από τις πιο απλές μέχρι τις πιο σύνθετες, βρίσκονται – λιγότερο ή περισσότερο εμφανή – τα μαθηματικά.
Στην ομιλία μου θα επιχειρήσω να εξηγήσω πώς τα μαθηματικά έχουν διεισδύσει σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Ειδικότερα θα αναφερθώ στο πώς, αυστηρά θεωρητικές μαθηματικές έρευνες μετεξελίχθηκαν σε σημαντικές πρακτικές εφαρμογές, που οι αρχικοί δημιουργοί τους ούτε που τις φαντάζονταν.
Στη συνέχεια θα επιχειρήσω να εξηγήσω γιατί – κατά τη γνώμη μου – η διδασκαλία των μαθηματικών είναι σημαντική στη στοιχειώδη και τη μέση εκπαίδευση.
Τέλος θα περιγράψω το πώς και το γιατί, σχετικά πρόσφατα, τα μαθηματικά «εισέβαλαν» και στο χώρο της λογοτεχνίας».
Ο συναρπαστικός κόσμος των Μαθηματικών στα καλύτερά του με τον Τεύκρο Μιχαηλίδη
O Τεύκρος Μιχαηλίδης κατάγεται από τον Κύπρο.
Είναι διδάκτωρ των μαθηματικών του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie.
Από το 1981, διδάσκει μαθηματικά στη Μέση Εκπαίδευση.
Στα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνονται η ιστορία των θετικών επιστημών, οι εφαρμογές της πληροφορικής στην εκπαίδευση και η χρήση της αφήγησης ως εργαλείου για τη διδασκαλία των μαθηματικών.
Στις εργασίες του περιλαμβάνονται εκπαιδευτικά βιβλία μαθηματικών και πληροφορικής, άρθρα σχετικά με την διδακτική των μαθηματικών, την εισαγωγή των υπολογιστών στην εκπαίδευση, την ιστορία των θετικών επιστημών καθώς και εκλαϊκευτικά κείμενα σχετικά με τα μαθηματικά. Έχει μεταφράσει από τα Γαλλικά και τα Αγγλικά είκοσι δύο βιβλία σχετικά με τα μαθηματικά, τις θετικές επιστήμες και την ιστορία τους. Υπήρξε κατά καιρούς συνεργάτης των εφημερίδων Νέα, Ελεύθερος Τύπος, Ελευθεροτυπία και Καθημερινή για θέματα σχετικά με τα μαθηματικά, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.
Η κινηματογραφική ταινία «Έτερος εγώ» είναι βασισμένη στο διήγημά του «Περίπτωσις Αυτοδικίας» και στηρίζεται στις ιδιότητες των φίλιων αριθμών.
Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορούν τα βιβλία του:
•Μαθηματικά Επίκαιρα – Συνειρμοί διαβάζοντας την εφημερίδα (συλλογή δοκιμίων)
•Πυθαγόρεια Εγκλήματα (μυθιστόρημα – μεταφρασμένο σε 6 γλώσσες – βραχεία λίστα του περιοδικού Διαβάζω, βραχεία λίστα του περιοδικού Tangentes για τη γαλλική έκδοση)
•Αχμές, ο γιος του φεγγαριού (μυθιστόρημα – Κρατικό βραβείο μυθιστορήματος Κυπριακής Δημοκρατίας, βραχεία λίστα βραβείου αναγνωστών ΕΚΕΒΙ)
•Τα τέσσερα χρώματα του καλοκαιριού (μυθιστόρημα, βραχεία λίστα βραβείου αναγνωστών ΕΚΕΒΙ)
•Ο μέτοικος και η συμμετρία (μυθιστόρημα)
•Εγκλήματα δημοσιονομικής προσαρμογής (συλλογή διηγημάτων)
•Σφαιρικά κάτοπτρα επίπεδοι φόνοι (μυθιστόρημα, βραχεία λίστα περιοδικού Κλεψύδρα).
Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα βιβλία του,
•Μιλώντας στην Άννα για τα μαθηματικά (νεανικό μαθηματικό αφήγημα – βραχεία λίστα βραβείου κοινού Public)
•Μιλώντας στην Αθηνά για το χάος και την πολυπλοκότητα (νεανικό μαθηματικό αφήγημα σε συνεργασία με τον καθηγητή Τάσο Μπούντη).
Επίσης έχει γράψει εγχειρίδια για τη Μέση Εκπαίδευση, έχει συμμετάσχει σε συλλογικούς τόμους διηγημάτων.
Το 2012 παρουσίασε στην ΕΡΤ την εκπομπή «Ο γύρος του κόσμου με 80 βιβλία» (26 επεισόδια) με στόχο την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας σε παιδιά και εφήβους.
Έχει μεταφράσει από τα Αγγλικά και τα Γαλλικά 39 βιβλία σχετικά με τα μαθηματικά και την ιστορία των επιστημών.
Το 2006 η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο του Chevalier dans l’ Ordre des Palmes Académiques για «υπηρεσίες προς την εκπαίδευση και τον πολιτισμό».
Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας και της ομάδας Θαλής+Φίλοι που δραστηριοποιείται με τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στα μαθηματικά και τον πολιτισμό.
ΓΕΛ Ευκαρπίας: τα Μαθηματικά κρύβονται παντού!
Το Γενικό Λύκειο Ευκαρπίας του Δήμου Παύλου Μελά έχει πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες για να αναδείξει το ρόλο των Μαθηματικών στην καθημερινότητά μας, οργανώνοντας μια σειρά από σχετικές ομιλίες, εκδίδοντας ένα ευρηματικό ημερολόγιο το 2016 και ένα περιοδικό για τα Μαθηματικά όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί τόνιζαν:
«Tα Μαθηματικά επηρεάζουν τη ζωή μας. Από τις πιο απλές μέχρι τις πιο σύνθετες δραστηριότητες. Ωστόσο αυτό ήταν κάτι άγνωστο για εμάς, μέχρι που ασχοληθήκαμε με τη Λέσχη Μαθηματικών και καταλάβαμε ότι τα Μαθηματικά διαμορφώνουν τον κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε. Δεν πιστεύαμε στην αξία τους, μέχρι που τη γνωρίσαμε. Βλέπετε…η άγνοια δημιουργεί παρωπίδες και οι παρωπίδες αναστέλλουν αυτή την υπέροχη αξία της μάθησης και πιο συγκεκριμένα συντελούν στην άγνοια σχετικά με την ομορφιά των Μαθηματικών. Είναι δύσκολο να αγαπήσει κανείς τις εξισώσεις και τους λογαρίθμους. Όλοι αυτοί οι εκ πρώτης όψεως περίπλοκοι τύποι δε θα απασχολήσουν βέβαια το περιοδικό μας. Θα βρείτε όμως πρωτάκουστες συναρπαστικές πληροφορίες από στιγμές που τα Μαθηματικά πάνε σινεμά, επισκέπτονται την τέχνη, εμπνέουν τη λογοτεχνία και πολλούς άλλους τομείς της
ανθρώπινης δραστηριότητας. Διότι τα Μαθηματικά κρύβονται παντού».