Με θρησκευτική ευλάβεια, κατάνυξη και λαμπρότητα θα λάβει χώρα και φέτος ο Εορτασμός του Πολιούχου της πόλης του Αγρινίου Μεγαλομάρτυρα Αγίου Χριστοφόρου. Στην πόλη του Αγρινίου υπάρχουν δυο Ιεροί Ναοί αφιερωμένοι στο όνομά του. Ο Παλαιός Ναός του Αγίου, ο οποίος κτίστηκε το 1847 και βρίσκεται στο άλσος, βόρεια της πόλης και ο νέος Ιερός Ναός, ο οποίος θεμελιώθηκε το 1920 και εγκαινιάστηκε το 1937. Η μνήμη του Αγίου τιμάται στις 9 Μαΐου, ημέρα η οποία έχει οριστεί αργία για το Αγρίνιο. Ο Δήμος Αγρινίου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας θα τελέσει εορταστικές εκδηλώσεις, από την Τρίτη 3 Μαΐου έως την Τρίτη 10 Μαΐου 2016.
Στις Θρησκευτικές εκδηλώσεις θα παραστούν οι Μητροπολίτες κκ Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς, Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων Χρυσόστομος, Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου Καλλίνικος, αρχιερείς και ιερείς.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Τρίτη 3 Μαΐου 2016
7.00μ.μ.: «Εσπερινός της Αγάπης»
στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου (Παλαιό).
8.00μ.μ.:«Σήμερα Χριστός Ανέστη…» Πασχαλινή Εκδήλωση στον αύλειο χώρο του Παλαιού Αγίου Χριστοφόρου με παραδοσιακά τραγούδια από την Παιδική Χορωδία της Ενορίας του Αγίου Βησσαρίωνα Φιλιππιάδος και τη Νεανική Παραδοσιακή Χορωδία της Ενορίας Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου, υπό την συνοδεία παραδοσιακών οργάνων.
Κυριακή 8 Μαΐου 2016
7:00 μ.μ.:
α) Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Νέο Ιερό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ, όστις θα κηρύξει τον θείον λόγον και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. ΚΟΣΜΑ.
β) Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου (Παλαιό).
7.15 μ.μ.: Παράσταση Παιδικών Χορευτικών (Αθλητικό Κέντρο Δύο Ρεμάτων)
Συμμετέχουν:
Χορευτικά Τμήματα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αγρινίου (Κ.Ε.Δ.Α. )
Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο ΑΙΤΩΛΟΣ»
Πολιτιστικός Σύλλογος «ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ»
Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου ( Γ.Ε.Α. )
Πολιτιστικός Σύλλογος «Η ΡΟΥΜΕΛΗ»
Πολιτιστικός Σύλλογος « ΑΓΡΑΦΙΩΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ»
Πολιτιστικός Σύλλογος « ΚΑΜΑΡΟΥΛΑΣ»
Σύλλογος «ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ»
Πολιτιστικός Σύλλογος «ΘΕΣΤΙΕΩΝ»
Πολιτιστικός Σύλλογος Δοκιμίου «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»
Λαογραφικός Όμιλος «ΡΙΖΕΣ»
Πολιτιστικός Σύλλογος « ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ»
Σύλλογος Ποντίων Αιτ/νίας «Δ.ΨΑΘΑΣ»
Πολιτιστικός Σύλλογος Νεάπολης «ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ»
Πολιτιστικός Σύλλογος ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ
Πολιτιστικός Σύλλογος «ΓΟΥΡΙΑΣ – ΣΤΑΜΝΑΣ – ΛΟΥΤΡΩΝ ΣΤΑΜΝΑΣ»
Πολιτιστικός Σύλλογος ΚΑΜΑΡΟΥΛΑΣ
Πολιτιστικός Σύλλογος ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Πολιτιστικός Σύλλογος «ΖΟΡΜΠΑΣ»
Πολιτιστικός Σύλλογος «ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ»
Δευτέρα 9 Μαΐου 2016
7:00 π.μ.:
α) Όρθρος και Θεία Λειτουργία στο Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου(Νέο) προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, όστις θα κηρύξει τον θείον λόγον, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. ΚΟΣΜΑ.
β) Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου (Παλαιό).
6:25 μ.μ.: Προσέλευση επισήμων στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου
6:30 μ.μ.:
Μεθεόρτιος Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ και συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, όστις θα κηρύξει τον θείον λόγον, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. ΚΟΣΜΑ.
7:15 μ.μ.: Λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου και της Εικόνας του Αγίου Χριστοφόρου, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου.
10:00 μ.μ.:Λαϊκή μουσικοχορευτική βραδιά
(Πλατεία Δυο Ρεμάτων).
Τελετάρχης: Χαράλαμπος Τσιάμης
Τρίτη 10 Μαΐου 2016
9:00 μ.μ.: «ΔΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΜΑΤΙΑ»
Ρεσιτάλ τραγουδιού με την Υψίφωνο κ. Μαίρη Κοσμά.
Αφιερωμένο στη μνήμη του Αθανασίου Παλιούρα, Καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων(Αίθουσα Δημοτικού Θεάτρου Αγρινίου).
Βίος Αγίου
Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Χριστόφορος καταγόταν από ημιβάρβαρη φυλή και ονομαζόταν Ρέπροβος (reprobus = κολασμένος στα λατινικά). Ήταν πανύψηλος, δυνατός και πολύ άσχημος στην όψη. Στη διάρκεια ενός πολέμου της φυλής του με τους Ρωμαίους συνελήφθη αιχμάλωτος. Μεταφέρθηκε στην Αντιόχεια και λόγω των σωματικών του προσόντων εντάχθηκε στις ρωμαϊκές λεγεώνες. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αντιόχεια μεταστράφηκε στον Χριστιανισμό, βαπτίστηκε από τον τοπικό επίσκοπο Βαβύλα, τον μετέπειτα ιερομάρτυρα, και έλαβε το όνομα Xριστόφορος ή Χριστοφόρος.
Λίγο μετά τη βάπτισή του, ο Χριστόφορος είδε κάποιους χριστιανούς να κακοποιούνται από ειδωλολάτρες. Υπερασπίστηκε σθεναρά τους ομοδόξους του, αλλά καταγγέλθηκε στον αυτοκράτορα Δέκιο, ο οποίος διέταξε τη σύλληψή του. Ένα στρατιωτικό απόσπασμα άρχισε να τον αναζητεί. Μετά από αρκετές ημέρες έρευνας, αποκαμωμένοι και νηστικοί, οι στρατιώτες ανακάλυψαν τον Χριστόφορο, τη στιγμή που ετοιμαζόταν να γευματίσει με ένα κομμάτι ξερό ψωμί. Με την προσευχή, ο Χριστόφορος κατόρθωσε να πολλαπλασιάσει τον λιγοστό άρτο και να χορτάσει όλους τους στρατιώτες. Έκπληκτοι αυτοί για το θαύμα πίστεψαν στον Χριστό.
Όταν ο αυτοκράτορας πληροφορήθηκε το γεγονός, συνέλαβε και αποκεφάλισε τους στρατιώτες τού αποσπάσματος, ενώ προσπάθησε με υποσχέσεις και κολακείες να μεταπείσει τον Χριστόφορο. Του έστειλε και δύο γυναίκες ελευθέρων ηθών, την Ακυλίνα και την Καλλινίκη, ελπίζοντας ότι με τα θέλγητρά τους θα τον σαγήνευαν και θα τον παρέσυραν. Όχι μόνο δεν συνέβη αυτό, αλλά οι δυο γυναίκες έγιναν Χριστιανές, αφού πείστηκαν από τον Χριστόφορο να επανέλθουν στο δρόμο της αρετής. Όταν το πληροφορήθηκε ο Δέκιος εξαγριώθηκε και διέταξε τον αποκεφαλισμό, τόσο του Χριστόφορου, όσο και των δύο γυναικών (251 μ.Χ.). Η μνήμη της Ακυλίνης και της Καλλινίκης συνεορτάζεται με αυτή του Αγίου Χριστόφορου στις 9 Μαΐου.
Ιερά Λείψανα
Η Κάρα του Αγίου Χριστόφορου βρίσκεται στη Μονή Καρακάλου Αγίου Όρους. Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Χριστόφορου βρίσκονται στις Μονές Προυσού Ευρυτανίας, Γενν. Θεοτόκου Αιγίνης, Αγ. Αναργύρων Καστοριάς και Κύκκου Κύπρου.