Η Ελλάδα συμμετέχει στο Πρόγραμμα για τη Διεθνή Αποτίμηση των Ικανοτήτων των Ενηλίκων (PIAAC- Programme for the International Assessment of Adult Competencies). Πρόκειται για ερευνητικό πρόγραμμα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την αποτίμηση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων των ενηλίκων 16-65 ετών. Στο PIAAC συμμετέχουν 33 χώρες.
Η έρευνα που γίνεται για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης, αποτιμά τις βασικές δεξιότητες που χρησιμοποιούν οι ενήλικες στο εργασιακό και κοινωνικό τους περιβάλλον δηλαδή τον γραμματισμό, τον αριθμητισμό και την επίλυση προβλημάτων με τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Επίσης παρακολουθεί την ανάπτυξη, τη διατήρηση ή την απώλεια μέρους των δεξιοτήτων αυτών κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής .
Στην Ελλάδα το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) είναι υπεύθυνο για την οργάνωση, προετοιμασία και επιστημονική υποστήριξη της διενέργειας της έρευνας PIAAC και τον ποιοτικό έλεγχο και την παρακολούθηση της υλοποίησης της εμπειρικής έρευνας από τον ανάδοχο φορέα και η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) είναι υπεύθυνη για την δειγματοληψία.
Η Πανελλαδική Έρευνα PIAAC διενεργείται μέσω προσωπικών συνεντεύξεων βάσει των διεθνών προδιαγραφών και εργαλείων του PIAAC και περιλαμβάνει ερωτήματα κατανόησης εννοιών και κειμένων, απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς και χρήση της τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή. Τα ερωτήματα συμπληρώνονται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή που φέρει μαζί του ο ερευνητής ή στα έντυπα φυλλάδια της έρευνας. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα αναλυθούν με στόχο την καταγραφή των αναγκών του ενήλικου πληθυσμού σε βασικές δεξιότητες για να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
Η κύρια έρευνα PIAAC θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2014 και πρέπει να συμπληρωθούν 5.000 ερωτηματολόγια. O ερευνώμενος πληθυσμός στην Ελλάδα αποτελείται από το σύνολο των ενηλίκων ηλικίας 16- 65 ετών, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα σε ιδιωτικά νοικοκυριά. Αυτά επιλέγονται τυχαία από ένα ευρύτερο αντιπροσωπευτικό δείγμα περιοχών της χώρας μας ώστε να αντιπροσωπεύονται διαφορετικές ηλικίες, επαγγέλματα και άλλες κατηγορίες του γενικού πληθυσμού.
Η επιτυχία της έρευνας βασίζεται στη συμμετοχή και τον βαθμό απόκρισης του δείγματος. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού αποτελούν σημαντική παράμετρο για την επιτυχή ολοκλήρωση της έρευνας και για το λόγο αυτό θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε για τη γνωστοποίηση της διενέργειας της έρευνας στις περιοχές αρμοδιότητάς σας με κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η σημαντική αυτή έρευνα που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Στην ηλεκτρονική αποστολή του παρόντος επισυνάπτεται ένα web banner που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας σας με σύνδεσμο στην ιστοσελίδα του προγράμματοςwww.piaac.gr.
Παράλληλα, θα σας παρακαλέσουμε να ορίσετε μέχρι τις 21 Ιουλίου 2014έναν εκπρόσωπο επικοινωνίας του φορέα σας, τόσο για τη συνεργασία σε επίπεδο γνωστοποίησης της έρευνας στην περιοχή σας, όσο και για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας.
O Υφυπουργός
Παιδείας και Θρησκευμάτων
Κ. Κουκοδήμος