Μια σημαντική τηλεδιάσκεψη σχετικά με το ζήτημα της δημιουργίας ιχθυο-βιομηχανικών ζωνών στον Σαρωνικό πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 10.1.2022. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και η Αντιπεριφερειάρχης Βάσω Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη (οι οποίοι και είχαν την πρωτοβουλία της), ο Γεν. Γραμματέας Χωροταξίας του ΥΠΕΝ Θύμιος Μπακογιάννης, οι Δήμαρχοι των Δήμων της Π.Ε. Νήσων Αττικής (Αγκιστρίου Γ. Αθανασίου, Αίγινας Γ. Ζορμπάς, Κυθήρων Στρ. Χαρχαλάκης, Σαλαμίνας Γ. Παναγόπουλος, Πόρου Γ. Δημητριάδης και Τροιζηνίας-Μεθάνων Σπ. Πολλάλης) και υπηρεσιακοί παράγοντες των Υπουργείων ΠΕΝ και Αγρ. Ανάπτυξης και της Περιφέρειας.
Τα σημαντικότερα σημεία που προέκυψαν από τη συνάντηση είναι τα εξής:
• Οι Δήμαρχοι τόνισαν ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η δημιουργία Π.Ο.Α.Υ. στις περιοχές τους και επεσήμαναν ότι καμία απόφαση που λαμβάνεται από την Κεντρική Διοίκηση περιφρονώντας τη βούληση των τοπικών κοινωνιών και Δημοτικών Συμβουλίων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα αναπτυξιακά και χωροταξικά ζητήματα, ξεκαθάρισαν ότι ο προσανατολισμός στον τουρισμό αποτελεί αδιαπραγμάτευτη επιλογή για τα νησιά του Σαρωνικού.
• Ο Περιφερειάρχης και η Αντιπεριφερειάρχης ταυτίστηκαν απόλυτα με τις παραπάνω θέσεις και παρουσίασαν Μελέτη, από την οποία αναδεικνύεται η σημασία του τουρισμού για τους Δήμους της Π.Ε. Νήσων σε αντιδιαστολή με την αμελητέα εξάρτησή τους από τον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας.
• Ο Γεν. Γραμματέας του ΥΠΕΝ επεσήμανε ότι η δημιουργία των ιχθυο-βιομηχανικών ζωνών στον Σαρωνικό (και αλλού) είναι νόμιμη και προβλέπεται από το Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών του 2011 και πως οι Υπηρεσίες του είναι υποχρεωμένες να υλοποιήσουν το σχεδιασμό. Συνεπώς, όπως ανέφερε, εξαίρεση μιας περιοχής θα μπορούσε να γίνει μόνο μέσω πολιτικής απόφασης του Πρωθυπουργού. Όπως δήλωσε μάλιστα, ο ίδιος ως χωροτάκτης θα ήταν σε θέση να υποστηρίξει επιστημονικά τυχόν τέτοια απόφαση. Επιπλέον, δήλωσε ότι το Υπουργείο επεξεργάζεται την αναθεώρηση του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών.
• Ο Δήμαρχος Πόρου συμφώνησε με τον Γενικό και επεσήμανε ότι ακριβώς αυτό το αίτημα για εξαίρεση της περιοχής απευθύνεται στην Κυβέρνηση. Επεσήμανε, δε, ότι εφόσον όλοι οι Δήμαρχοι και ο Περιφερειάρχης εκφράζουν εξίσου κατηγορηματικά το ίδιο αίτημα, η Κυβέρνηση δεν μπορεί να τους αγνοήσει και τόνισε ότι ο Πόρος απαιτεί σε κάθε περίπτωση την εξαίρεσή του και δηλώνει ότι ο σχεδιασμός είναι τόσο εσφαλμένος και αλαζονικός που η τοπική κοινωνία είναι αδύνατο να επιτρέψει την υλοποίησή του. Τέλος, τόνισε ότι η υπόσχεση της αναθεώρησης του Χωροταξικού, εφόσον δεν συνοδεύεται με δέσμευση για μη-υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων δημιουργίας των Π.Ο.Α.Υ., είναι κενή ουσίας και ισοδυναμεί με κοροϊδία και προσβολή της νοημοσύνης των αποδεκτών της.
• Οι αρμόδιες Διευθύντριες των δύο Υπουργείων επιχειρηματολόγησαν υπέρ της μετατόπισης των αναπτυξιακών κατευθύνσεων των νησιών του Αργοσαρωνικού από την «μονοκαλλιέργεια του τουρισμού» προς εκείνην της ιχθυοκαλλιέργειας, προκαλώντας τον θυμό των Δημάρχων, αλλά και του Περιφερειάρχη, ο οποίος απάντησε απερίφραστα ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν ανέχεται τέτοια περιφρόνηση.
Το μέτωπο που δημιουργείται σε επίπεδο Σαρωνικού, το παράθυρο που άφησε ο Γεν. Γραμματέας για εξαίρεση περιοχών με πολιτική απόφαση και η δέσμευσή του για μεταφορά της συζήτησης στην ανώτατη πολιτική ηγεσία, αποτελούν σημαντικά νέα δεδομένα στην εξέλιξη του θέματος. Από την απάντηση με την οποία θα επιστρέψει στη συζήτηση ο κ. Μπακογιάννης θα κριθούν οι κινήσεις των Δήμων και της Περιφέρειας από εδώ και στο εξής.