Σκοπός: 1) Προώθηση της τοπικής ανάπτυξης, η οποία στοχεύει κυρίως α) στην προστασία και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής, β) στη βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας σε τομείς όπως υγεία, παιδεία κλπ. και γ)στη βελτίωση της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης.
2) Η εσωτερική ανάπτυξη του Δήμου ως οργανισμού, ώστε να βελτιωθεί η διοικητική ικανότητα του και κατ’ επέκταση να οδηγηθεί σε αποτελεσματικότερη και ορθότερη λειτουργία.
3)Η ανάπτυξη των συνεργασιών του Δήμου με τοπικούς κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς, τους γειτονικούς όμορους Δήμους, τους Κεντρικούς Φορείς και την Περιφέρεια ώστε να επιτυγχάνεται η συνολικότερη ευημερία της περιοχής του.
ΠΟΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ
• Να προκύψει μέσα από συνεργασίες Δήμου, φορέων, υπηρεσιών, επιτροπών, τοπικών συμβουλίων, δημοτικές παρατάξεις
• Να αποτελεί εργαλείο της καθημερινής λειτουργίας του Δήμου
• Να είναι εύχρηστο, σύντομο και περιεκτικό
• Να ιεραρχεί τις ανάγκες του Δήμου και τις αναπτυξιακές του προτεραιότητες
• Να δίνει έμφαση στα κρίσιμα ζητήματα του Δήμου και να προτείνει τρόπους αντιμετώπισής τους
• Να περιγράφει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της περιοχής του Δήμου
• Να περιγράφει τις ανάγκες των πολιτών
• Να αναφέρει τις πηγές χρηματοδότησης των δράσεων
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ
ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
1. Προετοιμασία και οργάνωση (οι συνεργασίες που αναπτύσσονται και θα αναπτυχθούν με τους φορείς, τις επιτροπές, τις υπηρεσίες, τα τοπικά συμβούλια, τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων)
2. Συνοπτική περιγραφή και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης
3. Όραμα και Στρατηγική του Δήμου (πολιτικές κατευθύνσεις, αναπτυξιακές προτεραιότητες σε όλους τους βασικούς τομείς του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής, της κοινωνικής πολιτικής, της τοπικής οικονομίας, της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του Δήμου)
4. Έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου και διαβούλευση
5. Κατάρτιση του Επιχειρησιακού Σχεδίου (εξειδικεύονται οι κατευθύνσεις και οι αναπτυξιακές προτεραιότητες)
6. Προγραμματισμός των δράσεων του Επιχειρησιακού Σχεδίου (ιεράρχηση, χρονοδιάγραμμα, εκτίμηση προϋπολογισμού, εκτίμηση των εσόδων)
7. Δείκτες παρακολούθησης και αξιολόγησης του προγράμματος
8. Έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Το Ε.Π. του Δήμου θα πρέπει να αποτελέσει το πρωτεύον εργαλείο σχεδιασμού και υλοποίησης της αναπτυξιακής στρατηγικής του Δήμου. Στις προτεραιότητες του προγράμματος θα αντανακλάται η βούληση και το όραμα της δημοτικής αρχής, καθώς και οι προτεραιότητές του αναπτυξιακού σχεδιασμού σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
Παράλληλα θα πρέπει να αποσκοπεί στην ενίσχυση των επιπέδων συμμετοχικής δημοκρατίας, μέσω τόσο της ανοιχτής δημόσιας διαβούλευσης με τους πολίτες, όσο και της συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, στην οποία συμμετέχουν δημότες αλλά και πλήθος παραγωγικών φορέων της περιοχής.
Η παρούσα δημοτική αρχή επιδιώκει να αναδείξει προοπτικές ισόρροπης ανάπτυξης σε όλο το εύρος του Δήμου Αλμυρού, αναδεικνύοντας και επενδύοντας στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε Δημοτικής Ενότητας, προς την κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης που θα αποφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρο το Δήμο Αλμυρού.
Βασική διάσταση σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί η ενεργός συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας η οποία μέσω των Μελών της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, ανατροφοδοτεί στη Δημοτική Αρχή τις απαντήσεις και απόψεις της επί των αναπτυξιακών θεμάτων, ενώ παράλληλα διαβιβάζει ιδέες και προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
ΑΡΧΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
(λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες πολιτικές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες)
1. Ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών του Δήμου
2. Συμμετοχικότητα και συνεργασία
3. Εξοικονόμηση οικονομικών πόρων
4. Αποτελεσματική διοίκηση
5. Αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων
6. Ανταγωνιστική τοπική οικονομία (ταυτότητα αγροτικών προϊόντων, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, κ.α.)
7. Αξιοποίηση ήπιων μορφών ενέργειας και δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας
8. Τουριστική ανάπτυξη αξιοποιώντας τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής
9. Προστασία περιβάλλοντος