Το Πήλιο κατά την μυθολογία είναι το βουνό των κενταύρων αλλά και το βουνό που διάλεξαν οι 12 Θεοί του Ολύμπου για θερινή κατοικία τους, είναι από τα πιο όμορφα μέρη στην Ελλάδα με πανέμορφα δάση και κατάφυτες πλαγιές.
Το βουνό συνδέεται επίσης με το μύθο του Ηρακλή, του Αχιλλέα και του Ιάσονα, καθώς επίσης και του Πάρη ο οποίος έδωσε στην πιο όμορφη το μήλο της έριδος, που έγινε η αιτία για τον Τρωικό πόλεμο.
Η αρχαία Ολιζών που συγκαταλέγεται στις πολύ σημαντικές αρχαίες πόλεις της Μαγνησίας, καταγράφεται στα ομηρικά έπη και συμμετείχε στον Τρωικό πόλεμο.
Τα ίχνη της αρχαίας πόλης εντοπίζονται συγκεκριμένα τρία χιλιόμετρα από την Μηλίνα στην θέση που είναι σήμερα γνωστή με το τοπώνυμο Παλαιόκαστρο και εκτείνονται από τον Παγασητικό κόλπο και τον όρμο Βαλτούδι έως και το Αιγαίο πέλαγος στην παραλία χονδρής Άμμου.
Βασιλιάς της αρχαίας Oλιζώνας ήταν ο Φιλοκτήτης, ο ήρωας της ομώνυμης τραγωδίας του Σοφοκλή που πήρε μέρος στον Τρωικό πόλεμο.
Στο βουνό Τισαίον στο άκρο του πρώην δήμου Σηπιάδος προς το Τρίκερι σύμφωνα με τον ιστορικό Πολύβιο άναβαν συνθηματικές φωτιές στην κορυφή του με τις οποίες πληροφορούσαν το βασιλιά Φίλιππο Γ’ που διέμενε στη Δημητριάδα για τα γεγονότα που συνέβαιναν στις Σποράδες και την Εύβοια.