Μετά από οργανωμένες προσπάθειες του Δημάρχου Πύλου Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη και της Δημοτικής αρχής, δόθηκαν επιτέλους οι απαντήσεις από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με τον χαρακτηρισμό μιας έκτασης ως Γεωργική Γη υψηλής παραγωγικότητας και την συσχέτιση της με την γνωμοδότηση της Π.Ε.Χ.Ω.Π., που, όπως αναφέρεται, αποτελεί απλή έκφραση γνώμης και όχι δικαιολογητικό το οποίο θα πρέπει να καταθέτει ο ενδιαφερόμενος προκειμένου να εκδώσει οικοδομική άδεια σε εκτός σχεδίου περιοχή.
Η κατεύθυνση που είχε δώσει για το επίμαχο αυτό θέμα, προ πολλών ετών τόσο ο κ. Καφαντάρης και τα μέλη της Δημοτικής αρχής, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο, με σχετική απόφαση του, βρίσκεται σε απόλυτη ταύτιση με τις απαντήσεις που δίνονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ωστόσο, η αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου που έχει και την αποκλειστική ευθύνη για την έκδοση των οικοδομικών αδειών, διαφωνούσε ως προς την υλοποίηση της, καθώς υπήρχε από μεριάς της υπηρεσίας η απαίτηση προσκόμισης των συνοδευτικών έγγραφων (γνωμοδότηση της Π.Ε.Χ.Ω.Π.), τα οποία όμως δεν είχαν την πληρότητα που απαιτούνταν αλλά αποτελούσαν μια απλή έκφραση γνώμης και όχι χαρακτηρισμό γης.
Αυτό είχε ως συνέπεια την επί ετών ταλαιπωρία πολλών ιδιοκτητών εκτάσεων και την τεράστια μείωση της αξίας των περιουσίων σε συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου Πύλου Νέστορος.
Συγκεκριμένα στο πρώτο από τα σχετικά έγγραφα, με αρ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΠΟΛΣ/46282/1176/28-06-2019, που εξέδωσε η Διεύθυνση Πολεοδομικού σχεδιασμού της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας απαντάται ότι «η γνωμοδότηση της Π.Ε.Χ.Ω.Π., δεν αποτελεί δικαιολογητικό το οποίο θα πρέπει να καταθέτει ο ενδιαφερόμενος προκειμένου να εκδώσει οικοδομική άδεια σε εκτός σχεδίου περιοχή.».
Επιπλέον με το έγγραφο με αρ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/33605/1502/04-07-2019 η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής Οικοδομικών κανονισμών και αδειοδοτήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας, της Γενικής Γραμματείας Χωρικού σχεδιασμού και Αστικού περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνει ότι «η πληρότητα δε της γνωμοδότησης (της Π.Ε.Χ.Ω.Π.) αφορά τόσο στο χαρακτηρισμό της γεωργικής γης ως Γεωργική Γη υψηλής παραγωγικότητας ή όχι, όσο και στο επιτρεπτό της αιτούμενης εγκατάστασης», κάτι που όμως δεν συνέβαινε, διότι η γνωμοδότηση της Π.Ε.Χ.Ω.Π. ποτέ δεν χαρακτήριζε μια έκταση, αλλά αποτελούσε μια απλή έκφραση γνώμης και δεν αναφερόταν στο επιτρεπτό ή μη της αιτούμενης εγκατάστασης.
Εν κατακλείδι δίνεται λύση, από την παρούσα Δημοτική αρχή, σε ένα χρόνιο πρόβλημα που εκμηδένιζε τις περιουσίες των πολιτών σε συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου και αποτελούσε τροχοπέδη στην ανάπτυξη και την οικονομική ευμάρεια πολλών ιδιοκτητών γης, καθώς αναμένεται ότι πλέον η αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου έχει κατανοήσει τις οδηγίες του αρμόδιου Υπουργείου και θα λειτουργήσει υπό αυτό το πρίσμα.